Aktuelt i marken uge 39
Sen ukrudtsbekæmpelse og vær opmærksom på mangan mangel
Det lune og tørre septembervejr bliver afløst af mere kølige efterårstemperaturer og regnfuldt vejr den kommende uges tid. Samtidig er mange vintersædsmarker som er sået midt i september, klar til at blive ukrudtsbehandlet.
I kan ikke komme for tidligt med jeres ukrudtsbekæmpelse – det er meget nemmere at komme for sent… Optimum for bedst effekt mod særligt græsserne, er netop når afgrøde og græsser lige bryder jordoverfladen. Hvis først græsserne har 1,5-2 fuldt udviklede blade, falder effekten af Boxer løsninger.
Holder vejrudsigten herover, kan vi godt køre med Boxer forsvarligt. Her er temperaturer under 15 grader, fugtig jord og formentlig mindre vind om aftenen og natten, hvor vi ønsker at køre Boxerløsningerne. Boxer, DFF og Mateno Duo, har alle mest jordvirkning og virker derfor bedst på fugtig jord omkring fremspiring.
Er man kommet bagefter med ukrudtsbekæmpelsen i tidligt sået vintersæd, bør det overvejes, om der skal bruges et bladmiddel til at bekæmpe de grovere græsser som rajgræs og rævehale, men også vindaks og alm. rapgræs. I hvede, rug og triticale anbefaler vi 0,2 l/ha Topik EC (+ 0,5 l/ha Renol/olie), som er stærk på alle disse græsser inklusive flyvehavre. Topik EC blandes med 1-1,5 l/ha Boxer + 0,1 l/ha DFF eller 0,35 l/ha Mateno Duo. Mateno Duo må højst anvendes med 0,35 l/ha i rug og vinterbyg, og der skal være minimum 1 uges mellemrum til Boxersprøjtninger. Vi anbefaler derfor primært DFF i rug og vinterbyg.
I vinterbyg kan Topik EC ikke anvendes, her øges dosis af Boxer til minimum 2,0 l/ha, hvis der er problemer med rajgræs, rævehale eller væselhale. Der kan blandes med 0,1 DFF.
Læs mere omkring ukrudtsbekæmpelse i vores nyhedsbrev for vinterhvede, og for vinterbyg og rug
Har dine marker risiko for manganmangel?
Der er sået forholdsvis meget vintersæd tidligt i år – heraf en del for at kompensere for manglende etablering af efterafgrøder. Tidligt sået vintersæd har større behov for mangan pga længere vækstperiode. Her er vinterbyg mest følsom, men vinterhvede kan også rammes hårdt af manganmangel. Vinterrug er mindre følsom, og vinterraps anses normalt ikke for at være følsom for manganmangel.
I følgende tilfælde kan der være behov for en behandling mod manganmangel:
- hvor der før er konstateret problemer med manganmangel i marken
- hvor marken har et højt reaktionstal og indhold af organisk materiale
- hvor der ikke er anvendt forsurende gødninger (f.eks. svovlsur ammoniak eller DAP)
- i vinterbyg eller vinterhvede, der er kraftigere end normalt
- hvor vinterhvede og -byg er sået tidligt
- og selvfølgelig, hvis der er visuelle tegn på manganmangel i marken
Manganmangel kan fastlægges mere præcist og inden symptomer kan ses ved at måle med en mangantester. Kontakt eventuelt din planteavlskonsulent, hvis du gerne vil have udført en måling.
Ved manganmangel vil marken blive lysere i de mest ramte områder og planterne bliver mere slappe
Gødningsstrategi for tilførsel af mangan til vintersæd i efteråret
På grund af afgrødernes ringe evne til at flytte mangan rundt i plantevævet, skal udsprøjtning af mangan foretages før man har erfaring med, at symptomerne viser sig. Normalt kan mangel forebygges med 1-3 sprøjtninger, hvor første behandling i vintersæd skal foretages allerede i 3-4 bladstadiet. På arealer meget disponeret for manganmangel anbefales 2-4 sprøjtninger om efteråret, hvis det er muligt, hvor anden behandling foretages 2-3 uger efter første udsprøjtning. Så længe der er vækst i afgrøden, kan den vokse sig til mangel, så i milde vintre kan behandling helt frem til jul være nødvendig, på arealer stærk disponeret for manganmangel.
Selv om der ved såning er placeret svovlsur ammoniak eller DAP på arealer stærkt disponeret for manganmangel, anbefales det alligevel at udsprøjte mangan mindst én gang om efteråret.
På grund af plantens ringe evne til at flytte mangan hjælper det ikke at øge doseringen af mangan i den enkelte sprøjtning. Derimod er man nødt til at gentage behandlingerne for at afhjælpe mangel i de nydannede plantedele. Generelt anbefales der ikke over 1-2 kg mangan pr. ha (svarer til 3-6 kg mangansulfat), og der ses sjældent effekter udover en tilførsel af 400 g mangan pr. ha pr. udsprøjtning. Undgå at udsprøjte mangan hvis der er udsigt til hård nattefrost.
Ved udsprøjtning af mangan er det vigtigt at være opmærksom på afgrødens tilstand. Hvis afgrøden er stresset f.eks. af høje temperaturer eller vandmangel, øges risikoen for svidninger. Så undgå udsprøjtning i direkte sol og/eller ved udsigt til nattefrost.
De mest anvendte manganprodukter, Nitraman 235, Profi mangan, Mantrac og Mangansulfat, er forholdsvis blandbare med efterårsprodukterne. Dog bør Mangansulfat ikke blandes med Topik EC. Læs mere omkring mulige blandinger på etiketterne.