Aktuelt i marken – ugen 37
Svamp i roer | vinterraps | Såning af vintersæd
Svampebekæmpelse i sukkerroer
Udvikling af rust er moderat, og af meldug er den stigende. Det gælder fortsat, at du bør gå marken efter for nye angreb. Særligt der hvor optagning er planlagt fra midten af oktober eller senere. Samt der hvor det er 3 uger eller mere siden, der sidst er sprøjtet. En opfølgende behandling kan fortsat være aktuel. Generelt anbefaler vi at der går 6 uger fra sidste sprøjtning til optagning.
I marker hvor første sprøjtning er udført tidligt (uge 28-29), kan en tredje sprøjtning blive aktuel. Hvis der er friske angreb af rust i marken og roerne skal tages sent op.
Amistar Gold kan være et godt alternativ til brug i anden eller tredje sprøjtning. Midlet har vist en anelse bedre effekt mod rust end Opera. Vær opmærksom på, at sprøjtefristen for Amistar Gold er 35 dage (28 dage for Opera), og Amistar Gold kun må anvendes en gang pr. sæson.
Ukrudt og skadedyr i vinterraps
Hold øje med rapsjordlopper, da dine frø ikke er bejdset mod skadedyr. Vi anbefaler at bekæmpe med 10% bort gnavet bladareal med 0,15 kg Karate, allerede fra fremspiring. Læs mere her.
Vi ser også enkelte nyfremspiret marker med betydelige angreb af kålbladhvepselarver. Larverne er først lysegrå til lysegrønne, men bliver senere mørkegrønne eller sorte med en fløjlsagtig overflade. Siderne og undersiden er grå. Til bekæmpelse forventer vi at 0,2 kg Karate mod rapsjordlopper vil have en side effekt på kålbladhvepselarver.
Det er også tid til at se efter snegle, her er det vigtig med en tidlig bekæmpelse så sneglen ikke angriber de små nyfremspirede planter.
Som ukrudtsbekæmpelse anbefaler vi Belkar og Kerb. Den løsning giver god effekt på korn, græsser, storkenæb, hejrenæb, kamille, kornvalmue og burresnerre. Du kan læser meget mere om vores anbefalinger her.
Spildkorn og græsser skal du bekæmpe, når de har 2-3 blade for at opnå en hurtig effekt på de små planter. Gold og blød hejre, alm. rapgræs, agerrævehale og spildkorn kan du bekæmpe effektivt med 0,25 til 0,4 Agil og 0,15 l spredeklæbemiddel. Pløjefrit anbefaler vi en splitbehandling med 2 x 0,25 l Agil, hvis forfrugten er byg, 2 x 0,3 l Agil, hvis det er vinterhvede og 2 x 0,35 l Agil, hvis det er rug. Hvis marken er pløjet, anbefaler vi en enkelt behandling med 0,3 l Agil, hvis spildkornet er byg, 0,4 l Agil, hvis det er vinterhvede og 0,5 l Agil, hvis det er rug. Bemærk! Focus Ultra kun må bruges én gang pr. sæson og Agil atter må bruges i en splitsprøjtning om efteråret.
Husk, at der skal være mindst en uge mellem Belkar og Agil/Focus Ultra.
Såning af vintersæd
Generelt handler det om at så vinterhvede så tæt på den 15. september som muligt! Det er muligt at udsætte såning af vinterhvede, men så er valget af sort et meget vigtigt parameter. Enkelte sorter som KWS Lili og KWS Extase er bedre egnet til sen såning.
Vinterbyg skal altid etableres mellem den 15. og 20. september, dog kan hybridvinterbyg ved lave udsædsmængder sås fra den 5. september.
Vinterrug anbefaler vi generelt at så tidligt og skyldes hovedsageligt prisen for udsæd. Den ønskede plantebestand stiger når såningen udskydes og prisen for udsæd er forholdsvis dyrt. Det er stadig muligt at så vinterrug, det kræver dog at du tilpasser udsædsmængden til såtidspunktet.
Se vores udsædsberegner på hjemmesiden, så du får justeret mængderne i forhold til TKV, spireprocent og såtidspunkt.
Vi anbefaler samtidig at køre en tidlig behandling mod ukrudt med 0,12 l DFF på sort jord, der senere bør følges op med fx Boxer. En opdeling af behandlingerne har den fordel, at du mindsker fordampningen af Boxer ved at køre ved lavere temperaturer, og en blanding af Boxer og DFF kan være hård ved afgrøden. Du kan læse mere om vores anbefalinger for vinterhvede, rug og vinterbyg.