Vinterklargøring af marksprøjten

del

For at undgå at rørene sprænger på grund af frost, skal din sprøjte klargøres til vinterens kulde. For at sikre at sprøjten virker fra første dag i den nye sæson, skal sprøjten serviceres.

Rengøring af marksprøjten er vigtig for at sikre, at sprøjten kommer helskindet gennem vinteren, men det er også en oplagt mulighed for at lave service, så der ikke kommer nogle dårlige overraskelser, når du tager sprøjten frem til en god sæson i 2021!

Vinterklargøring

Trin for trin vejledning til vinterklargøring af marksprøjten:

  1. Rengør sprøjten og skyl den godt igennem med rent vand.
  2. Indvendigt skal sprøjten rengøres med et rensemiddel til rengøring af sprøjter, eller en blanding af tredobbelt salmiakspiritus og rent vand. Lad midlet virke i en times tid.
  3. Vask sprøjten grundigt udvendigt, så du kan servicere sprøjten og se og udbedre eventuelle brud og lækager.
  4. Kør flere gange vand igennem sprøjten. Har du brugt salmiakblanding, anbefaler vi, at du ved sidste skylning tilsætter lidt olie eller sprede-klæbemiddel, for at smøre pakningerne. HUSK at betjene alle ventiler incl. påfyldningsudstyr, så alle sektioner, slanger og filtre er skyllet igennem.
  5. Påfyld frostvæske bestående af 1 del frostvæske til 2 dele vand, det vil som regel være nok til den danske vinter. Husk at fylde så meget frostvæske i, at det kan komme rundt i hele sprøjten – fyldeudstyr, overtryksventiler o.lign.
  6. Afmontér filtre, dyser og endepropper, så sikrer du, at frostvæsken er kommet ud i alle slanger og ”blinde” rør. HUSK også en evt. påmonteret højtryksrenser.
  7. Gennemsmør marksprøjten, og pres vaskevand ud af leddene.
  8. Sprøjt til sidst bom og andre metaldele ind i et rustbeskyttelsesmiddel. Husk også pto-akslen.
  9. Afmontér sprøjtecomputer og manometer, placér dem i et tørt og frostfrit miljø. Husk at placere manometret lodret, så glycerinen ikke løber ud.

Brug hele seancen omkring rengøringen til at servicere sprøjten, fx se dyser efter for uregelmæssigheder i ydelse eller spredebillede.

Regler

I forbindelse med ovenstående skal du huske at overholde reglerne. Er der påmonteret rengøringsudstyr, kan du med fordel vaske sprøjten i marken, hvor der skal være en vårafgrøde. Skal du vaske sprøjten på en plads, skal vaskevandet opsamles.