Vi har nogle stærke kvinder!

del

Det er tit kvinderne der har styr på de ‘bløde værdier’ som også er vigtige i landbruget. Selvom kvinderne måske ikke direkte er med på gården, har de mange vigtige roller, så hverdagene kører på skinner.

Onsdagaften mødte 18 kvinder op til vores kvinde-aften med titlen ‘En stærk kvinde i landbruget’. Aftenen bød på et varieret program, hvor vi kom rundt omkring de forskellige roller, som kvinderne har. Og hvor kvinderne kan betyde noget for sikkerhed på gården, juridisk sikkerhed og sikkerhed med hensyn til forsikringer og pensioner.

Sikkerhed på gården

Arbejdsmiljøkonsulent Karen Freiesleben, som kører rundt på landevejen med sikkerhedsbussen, fortalte en masse gode ting omkring sikkerhed på gårdene. Små tips fra 112-appen, til at lave en oversigtstegning på, hvor på gården der findes brandslukningsudstyr, hovedafbrydere, heste, gødning, mm. APV-en, som er lovpligtigt for alle med personale, er ikke til for myndighedernes skyld, men for ens egens skyld.

Det samlede beredskabsplan

Sikkerhed omkring banken, forsikringer og pension

Økonomikonsulent Zwanita Reinders indledte aftenen ved at fortælle hendes egen historie fra da hun selv var landmand, og alle de udfordringer der lå i det. Som ansat er man forsikret automatisk, som selvstændig skal man selv sørge for det.

“Af erfaring ved jeg at det ikke altid er det der bliver prioriteret højest”, fortalte Zwanita. Pension bliver ikke automatisk bygget op i ens virksomhed. Hvis gården skal sælges før tid, er der måske ingenting til overs.

Zwanita er derfor fortaler for at have en pensionsopsparing, som tilmed er kreditorbeskyttet, i tilfælde af f.eks. en konkurs. Der er forskellige forsikringer i forbindelse med sygdom, driftstab, tab af erhvervsevne, mm. Det er vigtigt at tage teten op en gang i mellem og se om I stadigvæk er forsikret som I har i tankerne.

Sikkerhed omkring det juridiske

Jeanette Juul Pedersen var ind omkring ægtepagt, testamente, børnetestamente og fremtidsfuldmagt. Der er mange usikkerheder som man kan tage væk, med at sætte sig ned, og få lavet disse dokumenter. Det tager ikke ret meget tid af få lavet, og kræver ikke meget forberedelse. Man laver en aftale med juristkontoret, gennemgår ens tanker og ønsker, som juristen skriver ned i dokumentet. Man kan spare sig for rigtig mange ubehagelige situationer, ved at trække et par timer ud af kalenderen til det! Og en fremtidsfuldmagt er ikke kun i tilfælde af demens. Når manden bliver ramt af en blodprop, og ikke er i stand til at drive gården, er det rart at det er skrevet ned hvem der skal tage afgørende beslutninger, i stedet for en tilfældig beskikket advokat, fortalte Jeanette.

Deler man glæden, har man dobbelt glæde.  Deler man bekymringerne, halveres bekymringerne.

Til slut opfordrede Zwanita at alle kvinder til at være med, når regnskabet gennemgås på økonomikontoret. Alle beslutninger som tages i bedriftens regi, har en konsekvens for familiens økonomi. Derfor er det vigtigt at kvinderne også ved, hvordan det står til med gården. Afklaring på spørgsmålene og tjek på de forskellige punkter fra ‘beredskabscirklen’ gør, at man kan sove roligt om natten.