Ved forårssynet af græsmarken skal den tjekkes for giftige planter

del

Inden hestene lukkes på fold, bør marken tjekkes for giftige planter og samtidig tjekke hegnets tilstand. Var der giftige planter på folden sidste år, så start med at tjekke disse lokaliteter på marken. Flere giftige planter er meget hurtige i vækst om foråret og samtidig mest giftige på dette tidspunkt, det gælder f.eks. for natskygge.

Samtidig kan de giftige planter være svære at identificere i det tidlige forår, inden de er gået i blomst. En god flora er et rigtig godt hjælpemiddel til denne inspektion. Brandbægerne er stadigt et problem mange steder. Ved mistanke om giftige planter på folden er det vigtigt at sørge for, at dyrene ikke kan komme til planten eller bedre helt fjerne de mistænkelige planter. Glem ikke at mange af de planter, som er giftige for dyrene, også er giftige for mennesker, så sørg for at bære handsker og vaske hænderne grundigt bagefter.

Lugning

Manuel fjernelse af de giftige planter på små arealer er mange steder muligt og kommer du over marken i tide, er det i reglen ikke nogen uoverskuelig arbejdsbyrde. Brandbæger på marken, starter som oftest med ganske få brandbægere på arealet det første år.

Fjernes disse målrettet inden frøsætning, kan problemet klares med en overkommelig lugeindsats, så snart brandbægerne kan identificeres. Undlades denne tidlige indsats, vil problemet hurtigt accelerere og marken blive massivt invaderet med brandbæger i løbet af få år. Hvis du har et par hjælpere, kan en fold med giftige planter hurtigt blive forvandlet til en sikker grøn mark igen. Selvom det er bedst at fjerne de giftige planter så tidligt som muligt, når de er på rosetstadiet, er planterne meget lettere at finde, når de første blomster bliver synlige.

Hvis du efterfølgende går folden igennem en gang om ugen de næste to måneder, vil det kun tage kort tid at fjerne evt. nye planter, som har blomstret siden sidst, eller som blev overset ved sidste lugning. Sørg for at de bortlugede planter ikke er tilgængelige for dyrene f.eks. ved at brænde dem eller få dem bort med renovationen. Hvor sprøjtning er muligt, vil der ofte være flere muligheder for valg af sprøjtemiddel, og det anbefales at rådføre sig med en fagmand.

Kilde: Eric Clausen. SEGES, Heste