Urea som alternativ til ammoniumnitrat gødninger
Hvad er urea?
Urea er en kvælstofgødning i amid form som indeholder 46% kvælstof, og det er derfor en meget koncentreret kvælstofgødning.
Salget af urea vinder i disse år mere frem i Danmark grundet dens kostpris.
Urea koster nemlig i øjeblikket omkring 15kr/kg N, hvor en traditionel NS 27-4, ligger omkring 18kr/kg N.
Urea er den mest anvendte kvælstofgødning på verdensplan.
Brugen udgør lige nu over 50% af det samlede kvælstofforbrug globalt set.
Det er dog ikke tilfældet i Danmark, her udgør urea tæt på 0%
I Danmark er den mest solgte kvælstofgødning NS 27-4, med et salg på godt 300.000 tons om året, og NS 27-4 udgør på baggrundt af kg solgt vare i omegn af 48% af de solgte kvælstofgødninger i Danmark.
Salget af urea var i 2018, 980 tons, men interessen for gødningstypen er steget til 1600 tons i 2021.
Kvælstof er ikke bare kvælstof
Der findes 5 typer kvælstof, som benyttes i landbruget:
Amid, ammonium, ammoniak, nitrat, og organisk kvælstof.
For at kunne anvende urea korrekt, er du derfor nødt til at forstå hvorledes optagelsen, og omdannelses af kvælstof foregår i jorden.
Herunder er et omsætningsforløb illustreret
Nitrat
Nitrat er den type kvælstof de fleste planter foretrækker. Nitrat har stor mobilitet i jorden, og bliver derfor hurtigt optaget af planterne.
Nitratpartiklerne er negativt ladet, og kan derfor ikke bindes til jordpartiklerne, og en udvaskning af næringsstoffet er en potentiel risiko der løbes ved brugen af nitrat.
Ammonium
Ammonium binder sig, modsat nitrat, til ler partikler i jorden, hvilket betyder, at plantens rødder skal vokse hen til ammoniummet før det kan optages.
En stor del af ammoniumstoffet når derfor at blive nitrificeret, altså omdannet til nitrat, inden det bliver optaget af planterne.
Nitrifikationen tager fra et par dage op til et par uger.
Amid/urea
Urea er som tidligere nævnt kvælstof i amid from. Amid har den længste vej til omdannelse til nitrat.
Urea gennemgår en hydrolyse, hvor den ved hjælp af enzymet urease bliver omdannet til ammonium. Under hydrolysen, bliver jordens ph omkring urea granulaten væsentlig forhøjet hvilket giver en stor risiko for fordampning.
Ved brug af urea gødning er optagelsen i planterne langsommere, end ved ammoniumnitrat. Der vil derfor i starten af vækstsæsonen, opleves en langsommere udvikling af afgrøden, men det er en forskel der udlignes hen over vækstsæsonen.
Hvordan udbringes urea korrekt?
Urea er hurtigt vandopløseligt, og derfor har det en øget risiko for fordampning. Der er derfor flere faktorer der spiller ind, når man skal sikre en optimal udnyttelse af kvælstoffet.
Risikoen for fordampning er størst når urea bliver bredspredt oven på jorden. Derfor er det et lovkrav, at urea skal indarbejdes i jorden indenfor 4 timer efter spredning hvis ikke der er tilsat en ureaseinhibitor.
En ureaseinhibitor er en ureasehæmmer, der bliver coated på granulaten. Hæmmeren forsinker omdannelsesprocessen af kvælstoffet, hvilket betyder at risikoen for fordampning mindskes.
Ved brug af urea coated med en hæmmer, opnås en virkning på linje med traditionelle ammoniumnitrat gødninger.
Reaktionstal og temperatur har også betydning for hvor stor fordampningen kan være. Jo højere et reaktionstal og temperatur er, jo større en fordampning kan der forventes.
Udbringes urea ikke korrekt, kan der forventes et tab på op til 30% af den samlede kvælstoftildeling.
Urea bør udbringes på forkant af let regnvejr (5-15m), helst ved temperaturer under 10 grader, og ikke senere end medio april.
Ved brug af urea stilles der et større krav til håndværket, og timingen på gødningstildelingerne.
Udbringes det ikke korrekt, kan man som nævnt opnå store tab af kvælstof til fordampning, og en anden udfordring ved bredspredning af urea er kvaliteten på gødningen.
Som tommelfingerregel er den maksimale spredebrede for urea 18 meter. Det kan derfor for nogle være nødvendigt at kører imellem sprøjtespor for at kunne opnå en tilfredsstillende spredning.
Placering af urea inden eller i forbindelse med såning, er særdeles aktuelt, da man kommer udenom udfordringen med kvaliteten på gødningen. Ved placering af urea er det vigtigt at placeringen af gødningen, er mindst 5 cm ved siden af, og mindst 5 cm under udsæden.
Urea kan give spireskader på udsæd, hvis det placeres for tæt på.