Ultraviolet lys skal gøre din mælk mere klimavenlig
Op til 90 procent af energien, der bruges på pasteurisering af mælk, kan spares ved at erstatte en 150 år gammel teknik med ultraviolet lys, skriver Landbrugsstyrelsen.
Når et koldt glas mælk bliver skænket, tænker de færreste over, at det forinden har været igennem en varm behandling for at eliminere skadelige bakterier.
I dag kræver pasteurisering, at mælken bliver varmet op til 72 grader i mindst 15 sekunder. Metoden er blevet brugt i mere end 150 år, men virksomheden Lyras A/S har udviklet en ny og energibesparende teknologi, hvor bakterierne i stedet bliver dræbt af UV-lys, skriver Landbrugsstyrelsen på deres hjemmeside.
Støtte fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Landbrugsstyrelsen skal være med til at bringe ny viden og føre teknologien videre.
– Vores analyser viser, at vi ved hjælp af UV-lyset kan spare 90 procent af energien til at pasteurisere mælken, siger Mathias Kræmmergaard Kristensen, der er projektleder og teknisk chef i Lyras A/S.
Virksomheden har udviklet udstyret ud fra deres viden og erfaringer med ultraviolet lys, et solidt datagrundlag og tusindvis af timers simuleringer.
Grundig test skal sikre godkendelse
Støtten fra GUDP gør det muligt for projektet at gennemføre forsøg og se, om deres beregninger og modeller holder i praksis. Antallet af forskellige mikroorganismer før, under og efter behandlingen med ultravioletlys skal undersøges. Det hjælper DTU Fødevareinstituttet med at gøre.
Samtidig medvirker Them Andelsmejeri i projektet for at sikre, at mælkeprodukterne også falder i forbrugernes smag efter pasteurisering med UV-lys.
– Vi har allerede gode indikationer på, at pasteurisering med ultraviolet lys kan erstatte den traditionelle metode uden at gå på kompromis med kvaliteten, så der ligger et kæmpe potentiale i energibesparelse og venter, siger adm. direktør i Them Andelsmejeri, Torben Aarris.
Nu skal projektet undersøge og skaffe de nødvendige data, så myndighederne forhåbentlig kan godkende metoden på lige fod med varmepasteurisering. Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram støtter projektet med 6,7 millioner kroner. Projektet løber frem til udgangen af 2023, skriver styrelsen.
Fakta om Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram
Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) støtter innovative projekter, som fremmer grøn og økonomisk bæredygtighed inden for landbrug, fiskeri, akvakultur og fødevareindustri. GUDP er ledet af en ministerudpeget bestyrelse, og medlemmerne er erhvervsfolk fra hele fødevaresektoren. Programmet hører under Landbrugsstyrelsen i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.