Ukrudtsbekæmpelse i vinterhvede om efteråret
Med en effektiv ukrudtsbekæmpelse om efteråret, får du også styr på de vanskelige ukrudtsarter – særligt græsukrudt. Det giver et godt udgangspunkt for at målrette behov for opfølgende behandlinger i foråret. Vi kommer med vores anbefalinger.
Det er vigtigt at anvende den rigtige strategi for at få den bedste bekæmpelse. Særligt for græsukrudt er det afgørende med en tidlig indsats.
Græsukrudt har endnu engang været en udfordring i mange afgrøder den seneste vækstsæson. Når vi kommer rundt, ser vi flere og flere arealer, hvor rævehale, rajgræs og ikke mindst væselhale dukker op, primært i vintersæden.
Ofte starter det i foragre og markhjørner, hvor spredning fra rabatter og skel, dårlig pløjning, indslæb fra maskiner, sprøjtemister mm. har givet græsserne mulighed for at etablere sig.
Tidlig såning, stor andel vintersæd, øget resistensudvikling, reduceret jordbehandling og lune efterår og milde vintre mm. er alle faktorer, som fremmer udbredelsen af græsukrudt.
Det er velkendt, at der er udbredt resistens overfor græsmidler i bestande af italiensk rajgræs og agerrævehale. Der er også konstateret resistens i almindelig rajgræs og senest er resistens overfor SU midlerne bekræftet i enårig rapgræs. Det er derfor afgørende at have en klar plan for, hvordan græsukrudt skal håndteres i sædskiftet.
Herunder er listet en række vigtige budskaber som er afgørende for en god effekt:
- Græsukrudt skal bekæmpes effektivt i efteråret
- Tokimbladet ukrudt og mindre bestande af græsukrudt skal også bekæmpes i efteråret – særligt med fokus på enårig rapgræs og resistens
- Det optimale sprøjtetidspunkt er st. 10-11, fra fremspiring til afgrøden har 1 blad
- Jorden skal have sat sig, så afvent altid 4-7 dage efter såning
- Ved væselhale og Ital. rajgræs i vinterhvede skal Mateno Duo og Boxer blandes og udbringes i st.10
- Sprøjt foragre til sidst og øg dosis.
Såtid
Har du marker med større problemer med græsukrudt, er det afgørende at vente med såning til efter 15-20. september. På billedet herunder ses betydning af såtidspunkt for fremspiring af italiensk rajgræs i en hvedemark. Ved såning 3. september ses en kraftig forekomst af italiensk rajgræs, mens såning 25. september har reduceret forekomsten markant.
Mængden af græsukrudt vil normalt halveres, hver gang såtiden udsættes 2 uger.
Billede 1: Forsøg med forskellige såtider i hvede med stor bestand af italiensk rajgræs. Tidlig såning giver markant større problemer med græsukrudt.
Tilsvarende er det set i forsøg, at forekomsten af væselhale er reduceret med ca. 80% ved at udskyde såning med en måned.
Andre tiltag for at begrænse udbredelsen af græsukrudt.
Ud over sprøjtning er der en række andre faktorer der bør anvendes til bekæmpelse og forebyggelse mod græsukrudt:
- God etablering med ensartet fremspiring giver bedre konkurrenceevne
- Udsædsmængden justeres og gerne til den gode side (+10-20 %)
- Brug gerne gradueret udsædsmængde
- Skift bredde på forageren – og nedvisning med glyphosat, hvis der er græsukrudt
- Så gerne vårsæd i forageren
- Anvend kun renset udsæd
- Anvend falsk såbed
- Foretag god pløjning – eller No-till?
- Pløjefri arealer kan med fordel pløjes, da frøene er opkoncentreret i øverste jordlag
Basisløsninger
Den velkendte gamle løsning med 0,75-1,5 L Boxer + 0,1 L DFF er blevet parkeret, og vi har på grund af flere års forsøg samt praktiske erfaringer, skiftet over til en blanding af Boxer og Mateno Duo. 0,35 l Mateno Duo + 0,75-1,5 l Boxer vil være en god basisløsning, som i forhold til Boxer + DFF har en bredere effekt, inklusiv høj effekt på storkenæb, raps, valmue, kornblomst og kamille mfl. Eventuel opfølgning med Express 50 SX er derfor ikke relevant i efteråret, og begrænser derfor ikke middelvalget til foråret.
Ved store bestande øges dosis til 0,5-0,7 Mateno Duo.
0,35 Mateno Duo + 1 Boxer koster ca 325 kr/ha.
Mateno Duo er samtidig en effektiv resistensbryder og bekæmper også SU-resistent ukrudt som fuglegræs, valmuer og kamille.
Mateno Duo har desuden vist sig at have en betydelig effekt på flere græsser – herunder særligt væselhale. Denne effekt er primært set i kombination med Boxer. Ved væselhale og italiensk rajgræs blandes Boxer og Mateno Duo og udsprøjtes i stadie 10, når afgrøden netop er fremspiret.
Der er ingen begrænsninger i middelvalg til foråret, når der anvendes Boxer og Mateno Duo efterår.
Splitsprøjtning
Ved tidlig såning eller i lunt vejr er det muligt at anvende Mateno Duo omkring fremspiring og følge op med Boxer 8-10 dage senere. Husk dog, at effekten af Boxer falder, når græsukrudtet får mere end 1-2 blade, men for at undgå fordampning, er det en fordel at vente med Boxer til luft- og jordtemperaturen er faldet. Se mere omkring sprøjteteknik til slut i dette nyhedsbrev.
I tabellen herunder er givet forslag til doser og produkter ved splitsprøjtning.
Tidspunkt | Middel | Ukrudt |
Sort jord | 0,1 DFF | agerstedmoder, tvetand, fuglegræs, ærenpris og enårig rapgræs |
el.
Bedst effekt når ukrudt har max 1-2 blade |
0,35 – 0,5 Mateno Duo | Spildraps, storkenæb, valmue, fuglegræs, stedmoder, kornblomst. Enårigt rapgræs, vindaks og væselhale. Hvis væselhale, rævehale eller rajgræs øges dosis til 0,7 l/ha |
Opfølgning efterår.
Bedst effekt når græsser har max 1 blad |
0,75 – 3 Boxer | Tilpas Boxerdosis efter græsukrudtet. Højeste dosis mod væselhale. |
Opfølgning efterår.
Virker kun på fremspiret ukrudt |
5 g Express 50 SX¹ | Spildraps, kamille mm. Tilsæt Boxer mod græs. |
Opfølgning efterår.
Virker kun på fremspiret ukrudt |
0,75 Atlantis OD¹ | Anbefales kun ved meget væselhale, rævehale og rajgræs |
Opfølgning efterår.
Virker kun på fremspiret græsukrudt |
0,2 Topik EC | Rajgræsser, agerrævehale, alm. rapgræs, vindaks og flyvehavre |
¹ Der må ikke anvendes SU midler som Cossack OD, Express 50 SX, Ally 20 SX, Atlantis OD, Harmony 50 SX, Trimmer, Nuance Max 75 WG og Hussar OD og andre med samme aktivstoffer om foråret.
Styrker for de mest anvendte midler:
Boxer/Roxy foretrækkes til enårigt rapgræs, rajgræs, vindaks, rævehale, væselhale, fuglegræs, ærenpris og burresnerre. Boxer har sin egen virkemekanisme med begrænset risiko for at udvikle resistens.
DFF/Legacy/Sempra mfl. foretrækkes til stedmoder, og giver god langtidsvirkning på almindeligt bredbladet ukrudt som fuglegræs, kamille og ærenpris. Har nogen effekt på enårigt rapgræs i høj dosis.
Express 50 SX bekæmper efterårsfremspiret kamille, spildraps og dæmper kornblomst og storkenæb i høj dosis. Express må anvendes med op til 7,5 g/ha i vintersæd.
Mateno Duo er godkendt med 0,7 l/ha i hvede og 0,35 l/ha i rug og vinterbyg. Produktet er en blanding af DFF og Aclonifen (Fenix), med både jord- og bladeffekt.
Atlantis OD er et bladmiddel til opfølgende behandlinger mod grovere græsser som rævehale, rajgræs og væselhale. Desuden god effekt på vindaks, enårig rapgræs og en række bredbladede arter, herunder raps. Vær opmærksom på Atlantis OD tilhører gruppen af SU-midler, som vi ved, mange ukrudtsarter udvikler resistens overfor (rajgræs, rævehale, enårig rapgræs, fuglegræs, kamille og valmuer mfl.)
Topik EC er et bladmiddel med virkning på græsukrudt og flyvehavre. Dog begrænset effekt på enårig rapgræs og ingen effekt på væselhale. Et stærkt produkt til opfølgende behandling efterår på agerrævehale og rajgræs, og som sikrer frit middelvalg til opfølgning til foråret.
Krav om afdriftsreduktion og undgå fordampning
Når du anvender produkter der indeholder prosulfocarb (Boxer, Roxy EC, Fidox EC, Adimax), er der lovkrav om at anvende en sprøjteteknik, der giver mindst 75 procent afdriftsreduktion. Vi anbefaler at anvende en sprøjteteknik der giver mindst 90 % afdriftsreduktion – store dråber giver ikke dårligere effekt af Boxer-produkter, da det primært er et jordmiddel. I forhold til risiko for fordampning af Boxer, er det en fordel at lave en splitbehandling, specielt hvis efteråret er mildt og/eller man sår tidligt. Se mere om korrekt sprøjteteknik i dette link:Få bedre virkning og reduceret afdrift af jordmidler. Her kan henvises til nyhed med faktaark ”Sådan skal du gøre, når du bruger boxer midler i efteråret”
Du nedsætter yderligere risikoen for afdrift og fordampning ved at:
- Sprøjte ved lav temperatur og høj luftfugtighed, dvs. om aftenen, om natten eller tidligt om morgenen
- Sprøjte når temperaturen er under 15 °C
- Undlade at sprøjte, hvis vejret de følgende dage bliver lunt og blæsende
- Køre langsomt med lav bom og vandmængde på 200 l/ha ved alm. hydraulisk sprøjte
- Sprøjte på fugtig jord og/eller forud for let nedbør
- Sprøjte så sent på sæsonen som muligt, men dog rettidigt
- Vise særlige hensyn, hvis du har frugt- eller grønsagsproducenter i nærheden, ved om muligt at udsætte sprøjtningen til frugten er høstet
- Tjek på Landmand.dk om du har områder i nærheden der er ”følsomme for prosulfocarb” – dvs. frugtplantager og grøntsager.