Uddrag fra pressemøde i Statsministeriet

del

Regeringen indfører fra på onsdag nye restriktioner og delvis nedlukning i flere kommune på Sjælland. Læs mere på coronasmitte.dk

Her kommer et uddrag af de nye restriktioner, der blev præsenteret af statsminister Mette Frederiksen (S) og regeringen.

Læs om de nye retningslinjer på coronasmitte.dk.

– Vi er et alvorligt sted i epidemien. Vi skal sætte ind nu, og det skal vi fordi julen er lige om hjørnet, fortæller statsministeren. Forsamlingsforbuddet på ti personer forlænges. Privat er det stadigvæk tale om en anbefaling, men Mette Frederiksen understreger, at man altså bør holde sig til dette tal. Dette gælder igennem julen.

Fra onsdag den 9. december blev der indført delvis nedlukning i 38 kommuner. I vores område gælder det Køge, Faxe, Lejre og Vordingborg. Denne nedlukning vil i første omgang vare indtil 3. januar.

Mette Frederiksen understreger, at til trods for restriktioner er den danske coronahåndtering dybest set en succeshistorie sammenlignet med udlandet, hvor mange europærer oplevede udgangsforbud i flere måneder. Januar og februar bliver dog hårde at komme igennem.

Smitten i Faxe, Lejre, Køge og Vordingborg Kommune, vores område, er alvorlig høj. Her vil man, ligesom de øvrige 34 kommuner, sende skoleelever fra 5. til 9. klasse hjem til fjernundervisning, restauranter lukker (takeaway er tilladt) og trænings- og fitnesscentre lukker. Igen – læs de nærmere oplysninger på coronasmitte.dk. Erhvervslivet i de pågældende kommuner, vil selvfølgelig blive kompenseret indenfor de retningslinjer, der allerede er udstukket, lyder det.

– Vi kan godt klare det her, men det bliver nogle svære vintermåneder, fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke, der forudser, at vi formentlig vil runde over 400 indlagte inden den næste uge.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, forklarer ligeledes at situationen er alvorlig. Epidemien udvikler sig stærkt, og når den først eskalerer, skal man gribe ind i tide.

Den nye faglige direktør i Statens Serum Institut (SSI red.), Henrik Ullum forklarer, at smittetrykket er klart størst i de store byer, men udvikler sig også negativt i flere sjællandske købssteder. Kontakttallet var på daværende tidspunkt: 1,2.

Et lys i mørket er, at man opbygger øget testkapacitet, og nye testcentre er åbnet. Men det direktøren i SSI ser mest frem til er, at man fra næste år kan begynde at tilbyde vacciner til den danske befolkning.