Tørkepakke
Fødevareministeriet er d. 15. juni kommet med en tørkepakke, som kan lindre en smule på tørkekonsekvenserne
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har med en ny tørkepakke den 15. juni bl.a. åbnet for muligheden for force majeure. Fødevareminister Jacob Jensen har dermed åbnet for forskellige muligheder. L&F er i løbende dialog med landbrugsstyrelsen.
Gå ind her og find ud af om det er relevant for dig: TØRKEPAKKEN
Foder fra brakarealer
Der kan gives individuelle tilladelser til at hente foder fra brakarealer (ikke-produktive arealer). Denne mulighed åbnes både for økologiske og ikke-økologiske producenter. Hvis dette er relevant for din bedrift, så kan du finde en vejledning til ansøgning på Landbrugsstyrelsens hjemmeside
Tilskudsfodring af dyr på naturarealer
Tørkepakken giver bl.a. også mulighed for at flytte græssende dyr hjem fra naturarealer og dispensation til tilskudsfordring på græs- og naturarealer.
Vandingstilladelser
Derudover bliver der sendt opfordringer til kommunerne om hurtigere sagsbehandling om vandtilladelser. Hele tørkepakken kan ses på Fødevareministeriets hjemmeside . Her kan du også se et faktaark , der giver det fulde overblik over initiativerne.
Tørke Task Force i Landbrug & Fødevarer
Landbrug og Fødevarer har en igangværende Tørke Task Force, der løbende følger udviklingen i landet, og som drøfter indsatsmuligheder med myndighederne. I første omgang har der været særligt fokus på at få inkluderet brakarealerne i foderproduktionen, samt at sikre de bedste muligheder for at opnå kommunale vandindvindingstilladelser. Landbrug & Fødevarer Økologi deltager i Task Forcen med bemanding hen over den kommende ferieperiode. Her vil vi løbende tage bestik af de behov, der opstår for at få dispensation for krav i tilskudsregler/økologiregler mv. Læs her Landbrug & Fødevarers kommentar til ministerens tørkepakke.
Økologiudfordringer
Tørken udfordrer alle landmænd – både økologer og konventionelle. Men ikke mindst de økologiske kvægproduktioner rammes hårdt på grund af mangel på grovfoderproduktion, som allerede nu gør sig gældende. Det er et krav i økologireglerne, at de økologiske drøvtyggere skal fodres med mindst 60 pct. grovfoder. Under tørken i 2018 gav Landbrugsstyrelsen dispensation fra denne regel og tillod, at grovfoderandelen kunne nedsættes til 50 pct. Landbrug & Fødevarer Økologi er i løbende dialog med Landbrugsstyrelsen om mulighederne og nødvendigheden af igen at nedsætte kravet til grovfoderandelen.
Husk at der skal søges om dispensation. Tag derfor kontakt til din planteavlskonsulent.