Svampebekæmpelse og middelvalg i korn og raps
Vælg løsninger i forhold til sorternes modtagelighed, triazolregler, virkemekanismer og sygdomsresistens.
I grove træk er der ikke sket de store ændringer for midler til rådighed i forhold til sidste sæson. Vi skal dog være opmærksomme på, at det er sidste år vi kan anvende produkter som indeholder aktivstoffet epoxiconazol – det drejer sig om Viverda, Bell, Rubric, Opus, Maredo, Opera og Ceando. Disse produkter må ikke anvendes eller være på ejendommen efter 31. oktober 2021.
Der er stadig ikke nyt om registreringen af et nyt og meget lovende svampemiddel fra BASF der hedder Balaya. Balaya har sat nye standarder for bekæmpelse af Septoria i forhold til eksisterende produkter på markedet og har samtidig en god effekt på rustsvampe. Forvent ikke Balaya registreres til denne sæson og disponer i stedet efter andre løsninger til jeres hvedesprøjtninger.
I tabel 1 er listet op de mest relevante produkter på markedet til anvendelse i kornafgrøder.
Hvede
I tabel 2 ses de mest udbredte hvedesorters modtagelighed for sygdomsangreb.
De fleste – og mest dyrkede – sorter har en relativ lav modtagelighed for septoria og gulrust som er de værste sygdomme i hvede.
Der går ca 3 uger fra smitte med Septoria til symptomer kan ses.
Gulrust kan overvintre i planten og den kan smitte over store afstande. Gulrust favoriseres af fugtigt vejr og temperaturer omkring 15 grader.
Brunrust optræder primært i sidste del af vækstsæsonen – den trives bedst ved høje temperaturer. Efter milde vintre kan tidlige angreb også findes.
Produktvalg og strategi:
”Forebyggelse er bedre end helbredelse” gælder også for kontrol af svampeangreb. Så ved at følge udviklingen i marken kan der sættes ind ved behov.
En tidlig behandling i starten af strækningen kan være nyttig ved angreb af meldug (ofte på let jord), gulrust og i septoriamodtagelige sorter. De mest resistente sorter (Informer, KWS Extase, Momentum) vil normalt ikke have behov for tidlig beskyttelse.
Midler fra triazolgruppen (Orius Max, Folicur Xpert, Prosaro,) dækker bredt og er den billigste løsning.
Den vigtigste sprøjtning i hvede skal laves netop når fanebladet er udviklet. Fanebladet er plantens vigtigste ”motor” og er sammen med det næstøverste blad, den del af planten som bidrager mest til udbyttet. Derfor vælges løsninger med god effekt på septoria og rustsvampe her.
- Propulse er stærkeste middel mod septoria og har god langtidseffekt.
- Orius Max, Folicur Xpert, Prosaro, Comet Pro mfl. har god effekt på rustsvampe og bør derfor blandes med Propulse.
I løbet af skridningen kan den afsluttende sprøjtning udføres afhængig af sygdomstryk og vejrforhold.
Ved fortsat risiko for septoria og rustangreb, kan anvendes en blanding af Propulse og en triazol. Ved mindre angreb eller i mindre modtagelige sorter, vil en behandling med en triazol ofte være nok.
Forslag til generel strategi i hvede:
Rug
I rug er fokus primært på at bekæmpelse af meldug, brunrust og skoldplet i strækningen, hvilket de fleste triazoler kan klare. Omkring skridning, hvor en opfølgende bekæmpelse ofte er relevant, er det særligt brunrust der vigtig at kontrollere. Derfor vælges løsninger med indhold af ’Folicur-produkt’ (Oius Max, Folicur Xpert eller Prosaro), evt i blanding med Comet Pro for bedre langtidseffekt.
Vårbyg og vinterbyg
I tabel 2 ses de mest udbredte vårbygsorters modtagelighed for sygdomsangreb
Bygrust trives bedst i lunt vejr og kan udvikle sig hurtigt ved temperaturer over 16-20 grader.
Bladplet kan udvikle sig hurtig i fugtigt vejr og 12-25 grader. Skoldplet fremmes af fugtigt vejr og 15-20 grader.
Ramularia angriber sent på sæsonen og er svær at bekæmpe. Propulse har pæn effekt.
Produktvalg og strategi
Alle vårbygsorter er modtagelige for bygrust og ramularia og i varierende grad også modtagelig for bladlet og skoldplet.
Følg udviklingen i marken og særligt i perioder med lunt og fugtigt vejr omkring begyndende strækning ses ofte begyndende angreb.
Omkring 0,3 l/ha af et ’Triazol-produkt’ (Orius Max, Folicur Xpert, Prosaro, Proline Xpert) eller Comet Pro vil bekæmpe bygrust og begrænse udvikling af bygbladplet. Orius-/Folicur- produkterne er bedst til rustsvampe, mens Proline-produkterne er bedst til bladpletsvampe.
Den vigtigste sprøjtning ligger omkring begyndende skridning lige når stakken kan ses. Her anbefaler vi generelt en blanding af 0,25-0,35 Propulse + 0,25 Orius Max eller Comet Pro/Amistar.
Propulse er det eneste produkt med god effekt på ramularia. Sammen med feks. Orius Max kontrolleres alle relevante sygdomme i byg ved sprøjtning omkring skridning.
Strategierne for vårbyg er normalt også dækkende for vinterbyg – dog kan der være behov for lidt større fokus på tidlige angreb af særlig rust og bladplet i vinterbyg.
Tabel 3: Forslag til generel strategi i byg:
Vinterraps
Om foråret er Knoldbægersvamp den primære trussel i vinterraps. Sprøjtning anbefales når ca 50-60 procent af knopperne på hovedskuddene er sprunget ud.
I enkelte år ses tidlige angreb af Lys Bladplet – allerede i marts/tidlig april kan de første symptomer findes. Bekæmpelse anbefales kun undtagelsesvis, men Lys bladplet er set oftere de senere år. Prosaro og Folicur Xpert kan anvendes som tidlig sprøjtning i april.
Normalt betaler rapsen fint for en behandling i blomstringen, særligt i de år med lang blomstring og fugtigt vejr findes gode merudbytter for bekæmpelse af Knoldbægersvamp, Skulpesvamp og Gråsskimmel. Er det meget tørt er forholdene for svampeudvikling ikke gode og her kan sprøjtning udelades.
I enkelte år med lang blomstring og efterfølgende lunt og fugtigt vejr er der fundet gode merudbytter for 2 svampesprøjtninger – den anden behandling udført ca 10 dage efter sprøjtningen i fuld blomst. Vi anbefaler normalt ikke 2 behandlinger.
En række forskellige midler er mulige at anvende i blomstringen – der er ikke den store forskel i effekterne, så der kan eventuelt vælges blandt de midler der anvendes i andre afgrøder.