Svampebekæmpelse i vinterraps
Der findes ikke noget godt hjælpemiddel til at fastslå behovet for svampebekæmpelse i vinterraps.
Derfor må sprøjtningen betragtes som en forsikringssprøjtning
Sprøjtetidspunkt
Ved en svampebekæmpelse under blomstring, opnås der effekt mod knoldbægersvamp, skulpesvamp, gråskimmel, og lys bladplet.
Det optimale bekæmpelsestidspunkt for knoldbægersvamp er vækststadie 65.
Stadie 65 er når marken ser gul ud fra afstand og 50-60% af hovedskuddene er åbne. En god tommelfingerregel er at svampesprøjtningen skal køres når det første kronblad falder ned.
Der findes dog flere forsøg hvor den optimale bekæmpelse er opnået 10-14 dage efter stadie 65. Det er fx år hvor der er meget tørre forhold under blomstringen, efterfulgt af meget nedbør.
I stadie 65 får man samtidig god effekt på nye angreb af gråskimmel, samt skulpesvamp. Den bedste effekt på skulpesvamp opnås dog ved afblomstring, men her er effekten på de øvrige svampesygdomme ringere.
Derfor er bekæmpelse i stadie 65 ofte et godt kompromis.
1 el. 2 behandlinger?
Knoldbægersvampens smitte sker via nedfaldne kronblade, der ligger sig på løvbladene. Her ligger de i ca. 4 uger. En svampebehandling holder ca. 2 uger, og ønsker man en langtidseffekt, kan det derfor være nødvendigt med 2 behandlinger.
Landsforsøgene viser dog, at der i de fleste tilfælde kun er betaling for én svampebekæmpelse. To behandlinger er aktuelt i forår, med vedvarende fugtige forhold, samt hvis der hyppigt bliver dyrket raps på marken.
En høj rapspris øger dog rentabiliteten for 2 behandlinger.
Anbefalinger
Der findes mange jævnbyrdige løsninger, og blandingsmuligheder. Den gamle løsning med Amistar + Orius Gold, kan stadig anvendes, men hvis der er kraftige angreb af knoldbægersvamp, vil andre løsninger være mere effektive.
Vi anbefaler en enkelt behandling i fuld blomst med enten:
- 0,35 Amistar + 0,45 Orius Gold
- 0,7 Propulse
- 0,35 Amistar + 0,35 Propulse, eller
- 0,35 Pictor Active + 0,35 Propulse
Triazolregler
Vær opmærksom på triazolreglerne, hvor der i raps er begrænsninger på brugen af midler med tebuconazol (Folicur Xpert EC 240, Orius Gold, Prosaro) og difenoconazol (Amistar Gold). Det er beskrevet på midlernes etiketter. Husk også at medregne evt. forbrug af midler med tebuconazol i efteråret og husk, at efterårsanvendelse tæller hårdere end forårsanvendelse.
Sprøjteteknik
Angreb af knoldbægersvamp sker på både de nedre og øvre løvblade. Det er derfor vigtigt at anvende en høj vandmængde, og langsom hastighed, så man får en dækning af hele planten. Landsforsøgene i 2022 viste bedst effekt ved brug af 400 l vand, og det anbefales derfor at anvende mindst 300 l.
Har du yderligere spørgsmål, er du velkommen til at kontakte planteavlskontoret.