Studietur gav viden om det EU-politiske arbejde
Bestyrelsen i Østdansk Landboforening har længe haft et ønske om at lave en EU studietur til Bruxelles, for med selvsyn at møde parlamentarikere, embedsmænd og lobbyister. Derfor tog vi til Bruxelles d. 28.-30. september 2015.
Som rejseleder og med kontakt til det store apparat i Bruxelles havde vi tidligere parlamentariker Claus Larsen-Jensen, som førte os sikkert rundt mellem parlament og EU-kommission.
Det blev en vellykket og meget informativ tur, som har givet bestyrelsen værdi fuld indsigt i det EU-politiske arbejde.
Nedenfor kan du læse mere om studieturens program og de politikere samt embedsmænd vi mødte.
Dag 1: Tyrestation og Waterloo
Første stop var en tyrestation med Belgisk Blåkvæg, men på grund af forsinkelse med tåge kom vi for sent til at se tapning af dyrene. Men flotte og kødfyldte dyr var det, med en vægt på 1450 kg på den største.
Næste stop var Waterloo, hvor vi fik en fin indførelse i det store slag ved Waterloo, med museum og mulighed for at se slaget i 3D film. Der var også mulighed for at bestige en kunstigt høj bakke, som i dag er symbol for de klø Napoleon fik ved Waterloo.
Dag 2: I Europa-Parlamentet
kl. 9.00 havde vi en aftale med Bendt Bendtsen (K), som er tilknyttet det Europæiske folkepartis gruppe/Kristelige Demokrater. Bendt Bendtsen fortalte livligt om hans arbejde, som for en stor dels vedkommende handler om energi og transport i Europa.
Efterfølgende mødte vi en livlig og veltalende Ole Christensen fra Nord Jylland, som arbejder meget med fisk for den socialdemokratiske gruppe.
Sidste parlamentariker denne formiddag var Magrethe Auken fra den Europæiske venstrefløjs gruppe. Hun startede med at komme uforberedt og et kvarter for sent. Det var en streng oplevelse for os landmænd at høre på hende. Selv om vi gjorde os umage for at forklare vores holdning til EU- implementering, gik hun meget op i at fortælle os, hvordan vi sviner Danmark til med gylle. Den oplevelse har vi sidenhen trukket lidt på skuldrene over, men på selve dagen var blodtrykket højt hos flere af os.
Efter frokost var der rundvisning i parlamentet, hvor især den store plenar sal gjorde stort indtryk. Der er i dag 28 medlemslande i den europæiske union, med 751 medlemmer, hvoraf Danmark har 13.
Sidste punkt i dagens program var et besøg på Landbrug & Fødevarers kontor i Bruxelles, hvor konsulent Tobias Gräs fortalte om deres indsats for danske landbrugsinteresser og påvirkning af EU politikken.
Dag 3: Besøg hos Europa Kommissionen
Dagen begyndte med en introduktion til Kommissionen og de øvrige EU institutioner, deres rolle og opgaver, ved Birgit Øbakke, KL´s repræsentant i Bruxelles.
Næste indlæg fik vi af Jens-Aksel Munch, som er tilknyttet generaldirektoratet for landbrug og udvikling af landdistrikter. Her fik vi et grundigt indblik i EU´s landbrugspolitik og -reform samt dens konsekvenser.
Fomiddagens sidste indlæg gik på arbejdet i den danske EU Kommissær Magrethe Vesagers kabinet, levende fortalt af Mette Dyrskjøt.
Om eftermiddagen havde vi endnu 2 indlæg. Det første anført af Søren Bisgaard, Danmarks faste repræsentant ved EU. Her hørte vi om hvordan Danmarks politiske interesser varetages konkret i Bruxelles, generelt og på landbrugsområdet.
Sidste indlægsholder var fra Polen. På engelsk fortalte hun om EU´s eksterne handelsmæssige relationer, herunder EU-USA handelsaftalen.
Programmet var herefter slut. Trætte og fyldte af indtryk fra 2 dages indføring i EU´s store apparat, tog vi tilbage til lufthavnen og fløj hjem til Danmark. En vellykket og meget informativ tur, som har givet os en værdi fuld indsigt i det EU-politiske arbejde.
På bestyrelsens vegne,
Henrik Nordgaard Hansen.