SSI slår bak

del

Intet grundlag for grimme anklager mod minkavlere

Coronakrisen kunne ikke være mere alvorlig for Danmark og for minkbranchen. Vi har kritiseret myndighederne stærkt for den faglige håndtering og manglende åbenhed, men har trods alt formået sammen med Kopenhagen Fur at samarbejde med dem og efterhånden håndtere krisen bare lidt bedre.

Jeg kunne derfor næsten ikke tro mine egne ører, da Statens Serum Institut i lørdags gik ud og angreb de danske minkavlere for ikke at ville samarbejde. Kun én ud af 926 minkavlere havde svaret tilbage på en henvendelse fra seruminstituttet om medarbejdere, lød det i en forsideartikel på Information. Minkavlerne blev beskyldt for ikke at ville samarbejde, og på sociale medier blev de skudt alverdens motiver i skoene. Minkavlerne stod tilbage og kunne ikke genkende billedet af, at de havde ignoreret beskeder fra myndighederne i E-boks. De fleste har hele weekenden gennemtrawlet deres e-boks flere gange, fortæller Martin Merrild, formand i L&F i formandens nyhedsbrev i dag.

Få dog styr på butikken, SSI

Nu indrømmer myndighederne så, at kun to – 2 ! – ud af 926 e-mails til minkavlere kom frem. Resten er aldrig sendt ud. Hvordan SSI så skråsikkert gik til angreb på os er komplet uforståeligt. Få dog styr på jeres butik – hvordan kan vi ellers have tillid til de andre vigtige opgaver, I skal håndtere under pandemien?

Selvfølgelig ville minkavlerne da have svaret på de spørgsmål, hvis vi havde modtaget dem – ligesom vi hver uge gør med så mange andre henvendelser fra myndighederne.

Lad mig bare sige, at landmænd er fuldt trænede i at håndtere datotyranni og kender de skrappe sanktioner, hvis vi ikke svarer – hvilket i øvrigt sjældent er tilfældet den modsatte vej rundt, når myndighederne håndterer landmænds spørgsmål og ansøgningsskemaer. Og selvfølgelig ville vi da bidrage med viden til at håndtere coronakrisen. Men når vi ikke modtager meddelelsen i e-boksen, er det altså svært at svare.

Så hårdt og så uacceptabelt

Minkavlerne og branchen er ekstremt hårdt ramt både økonomisk, men også menneskeligt. At blive hængt ud i medierne foran alle danskere på fuldstændigt uberettiget grundlag har jeg næsten ikke ord for, hvor uacceptabelt og hårdt er for minkavlerne. Det er topmålet af arrogance.

Nu må de medier, som bragte historien, gå kritisk til Statens Serum Institut og spørge, hvad i alverden der foregår. Ligesom fremtrædende politikere i SF og Enhedslisten bør kigge indad og for én gangs skyld erkende, at også de var for hurtige på aftrækkeren.

Og til myndighederne: Lyt nu til vores tunge faglige viden og dermed berettigede og velfunderede holdninger til håndteringen af minkkrisen. Det får vi uendeligt meget mere ud af end at hænge landbruget ud uden nogen som helst grund og berettigelse overhovedet. Spark ikke til en branche, der ligger ned – men lad os sammen håndtere en krise, der menneskeligt og økonomisk er decideret frygtelig.

Martin Merrild, Formand Landbrug & Fødevarer