Søg erstatning eller dispensation hvis du rammes hårdt af gødskningsforbud på § 3-beskyttet natur
I 2020 blev der vedtaget et forbud mod sprøjtning, gødskning og omlægning af § 3-beskyttede arealer. Forbuddet trådte i kraft 1. juli 2022 og der er åbnet for ansøgninger om dispensation eller erstatning.
Forbuddet indebærer, at du som landmand skal ekstensivere driften yderligere på de § 3-beskyttede arealer, der ellers hidtil lovligt har kunnet omlægges, gødes og sprøjtes i mindre omfang. Det kan for eksempel være arealer som enge, strandenge og overdrev.
For arealer, der er omfattet af tilsagn om økologisk arealtilskud, trådte forbuddet mod anvendelse af sprøjtemidler først i kraft 1. september.
Arealerne må fortsat græsses eller slås, men en intensivering af aktiviteterne vil ofte kræve dispensation. Spørg os planteavlskonsulenter, hvis du er usikker på om dine arealer er beskyttede eller spørg kommunen om indsatser på beskyttede arealer forudsætter dispensation.
Ingen af de § 3-beskyttede arealer må omlægges, tilsås, gødes og sprøjtes eller på anden vis jordbehandles eller jordforbedres med henblik på landbrugsmæssig udnyttelse, fra forbuddet trådte i kraft. Miljøministeriet kan kun i særlige tilfælde dispensere fra de nye bestemmelser.
Når du får lavet mark- og gødningsplaner, så bed os planteavlskonsulenter om at slå §3-laget til i Internet Markkort (IMK), så du kan se, om der er registreret §3-beskyttet natur på dine marker. Du kan også eventuelt selv finde §3 arealerne på Danmarks Miljøportal. Miljøstyrelsen har desuden lavet en App, hvor du kan finde §3 arealerne. Appen kan findes i din iTunes App Store eller på Google Play ved at søge på “beskyttet natur”.
Du kan søge om erstatning eller dispensation
I de særlige tilfælde, hvor forbuddet udgør et ekspropriativt indgreb, rummer de nye bestemmelser muligheder for dispensation eller erstatning. Det vil bero på en konkret vurdering, om forbuddet i det enkelte tilfælde udgør et ekspropriativt indgreb og det er dig, som lodsejer, der skal søge om erstatning eller dispensation, med hjælp fra din konsulent. Der ansøges via en online ansøgningsportal hos Miljøstyrelsen.
Miljøstyrelsen vil vurdere om du bliver atypisk hårdt ramt af forbuddet og om der på den baggrund kan gives dispensation eller erstatning. Oplysninger, og dokumentation for, drift, driftstab, arealstørrelser og hidtidig drift er påkrævet. Du kan både angive tabene på arealerne og for bedriften.
Miljøstyrelsen kan ikke på forhånd give anvisninger til, hvad der regnes for atypisk, men vil vurdere sagerne individuelt, hvorfor der må påregnes en vis sagsbehandlingstid.
Du skal selv angive, om du foretrækker dispensation eller erstatning. Et velbegrundet valg vil formegentligt blive inddraget i vurderingen.
Landbrug og Fødevarer og Seges har vurderet at nogle, måske særligt mindre ejendomme med en større andel berørt § 3 kan opleve betydelige relative værditab og ejendomme, hvor produktionen i en eller anden grad er tilpasset anvendelsen af § 3 arealerne kan opleve betydelige driftstab. Der er således flere forhold, der vil være af betydning for, om man er atypisk hårdt ramt, og det er ikke muligt at anvise niveauer.
Naturbeskyttelsesloven bliver ændret
Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet er formålet med lovændringen at give naturen bedre vilkår på den del af de beskyttede naturtyper, der indtil 1. juli 2022 lovligt kunne sprøjtes, gødes og/eller omlægges. Det er ministeriets forventning at der, med forbuddet, bliver skabt bedre levesteder og livsbetingelser for vilde dyr, planter og svampe på arealerne.
Forbuddet omfatter ifølge lovbemærkningerne tiltag, der er forbundet med en landbrugsmæssig arealdrift med henblik på opretholdelse eller forøgelse af udbyttet fra arealerne og det er kun miljøministeriet, der kan dispensere. Øvrige aktiviteter, f.eks. aktiviteter i forbindelse med naturgenopretning, bekæmpelser af invasive arter mv., der forudsætter dispensation, forvaltes som hidtil af kommunen.
Gældende beskyttelse, der ikke ændres
Søer, vandløb, heder, moser, strandenge, strandsumpe, ferske enge, overdrev m.v.
Der må ikke foretages ændring i tilstanden af naturlige søer, hvis areal er på over 100 m2, eller af vandløb eller dele af vandløb, der af miljøministeren efter indstilling fra kommunalbestyrelsen er udpeget som beskyttede. Dette gælder dog ikke for sædvanlige vedligeholdelsesarbejder i vandløb.
Der må ikke foretages ændringer i tilstanden af heder, moser og lignende, strandenge og strandsumpe, ferske enge og biologiske overdrev når sådanne naturtyper enkeltvis, tilsammen eller i forbindelse med de søer, der er nævnt ovenfor, er større end 2.500 m2 i sammenhængende areal.
Der må heller ikke foretages ændring i tilstanden af moser og lignende, der er mindre end 2.500 m2, når de ligger i forbindelse med en sø eller et vandløb, der er omfattet af beskyttelsen.
De nye regler der trådte i kraft den 1. juli 2022
På arealer, der er omfattet af § 3, må der ikke foretages sprøjtning eller i øvrigt anvendes sprøjtemidler, der må ikke gødskes og der må ikke foretages omlægning eller særskilt jordbehandling, jordforbedring, såning eller plantning (f.eks. vildtplantning).
Det er forbudt at foretage ændringer i naturtilstanden af de § 3-beskyttede arealer
Siden 1992 har det været forbudt at foretage ændringer i de naturtyper, der er omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3. Forbuddet omfatter altså aktive handlinger på, eller nær, den beskyttede natur, der kan indebære ændringer i den beskyttede naturtype.
Loven indebærer ikke et forbud mod at indstille eller neddrosle aktiviteter som afgræsning eller høslæt. Hvis driften af arealerne bliver urentabel fordi der ikke længere må gødes, sprøjtes eller omlægges og ikke findes egnede tilskudsmuligheder, er der altså ikke noget til hinder for at indstille driften. Bemærk dog særlige bestemmelser i Natura 2000-områderne, hvor græsningsophør skal anmeldes til kommunen.
I nogle tilfælde kan kortlagene med §3 registrering være fejlagtig. Er dette tilfældet skal du kontakte kommunen for at få det rettet. Kontakt gerne planteavlskontoret hvis du behøver hjælp til dette eller vil søge erstatning eller dispensation.