Sidste topmøde på Sjælland mellem Rasmus Prehn og Søren Søndergaard

del

Omkring 200 landmænd var mødt op til det sidste af fire debatter som foregik i Sorø.

Mandag den 3. oktober indtog fødevareminister Rasmus Prehn (S) og formand for Landbrug & Fødevarer, Morten Søndergaard, scenen for sidste gang på deres turné rundt i landet. Også på dette fjerde topmøde var der lagt op til debat efter d’herres indlæg.

Datotyranniet og de mange regler var blandt flere kritikpunkter som fødevareministeren lyttede opmærksomt til.

Stop overforbrug

Svineproducent Kaj Munck fra Bøgekærgård ved Faxe på Sydsjælland og medlem af Østdansk Landboforening påpegede overfor ministeren, at danskerne og ikke mindst deres forbrug også burde ses efter i sømmene.

– Vi landmænd kan nok finde ud af at spare, hvor det er nødvendigt, men burde I ikke fokusere på danskernes brug op overforbrug? Vores natur og klima lider under den forurening, der kommer af et konstant øget forbrug på snart sagt alt – her er vel også et ansvar?

Fødevareministeren roste først Kaj Munck for hans flotte navn, hvorefter han understregede at alle selvfølgelig, ikke bare landbruget, bar på et ansvar, og senere tilføjede han.

– I mit arbejde som fødevareminister har det været regeringens mål at afskaffe regler. Men det har vist sig at være svært, selvom vi stadigvæk arbejder på det.

Søren Søndergaard udtrykte, ligesom fødevareministeren, glæde ved de fælles topmøder rundt om i landet, men understregede samtidig at landbruget havde et klart krav til en enhver tid siddende fødevareminister.

– Jeres krav til dansk landbrug skal give faglig mening. Sådan er det bestemt ikke i dag – se bare på vandplanerne.