Sammen bliver vi klogere
Tænketanken Frej holder oplæg på Østdansk Landboforenings årsmøde i Økonomi. Under titlen: Kan bæredygtighed være vejen til sorte tal på bundlinjen? fortæller medstifter og direktør Marie-Louise Boisen Lendal blandt andet om, hvor vigtigt det er, at Forbrugsdanmark og Produktionsdanmark taler konstruktivt sammen.
Vi sidder på en café i Nordhavnen i København, hvor en stærk forårssol danser på vandoverfladen. Stifter af tænketanken Frej, Marie-Louise Boisen Lendal, fortæller med entusiasme om organisationens arbejde.
– Først og fremmest er vores mål at skabe et mere bæredygtigt Fødevaredanmark gennem samarbejder og dialog. Landbruget og relaterede erhvervsvirksomheder skal blive bedre til at tale og samarbejde med forskere, grønne organisationer og forbrugeren. Vi har ikke tid til at pege fingre ad hinanden. Vi skal til at finde konkrete løsninger nu.
Debatten har, ifølge medstifteren af Frej, i al for lang tid været splittet hele vejen gennem samfundet.
Diskussionen omkring landbrugserhvervet er næsten som en skyttegravskrig. Der eksisterer en dem-og-os stemning i landet og de større byer. Miljøforkæmpere stejler over dansk landbrug, og politisk finder man også en rød og blå holdning. Organisationen Landbrug & Fødevarer har tidligere diskuteret meget med Dansk Naturfredningsforening. I embedsværket mellem de tidligere miljøministerier og landbrugsministerier er der også divergerende opfattelser og holdninger, og på universiteterne diskuterer miljøforskere og fødevareforskere. Der er med andre ord behov for fælles fodslag, forklarer Marie-Louise.
Rundet af landbruget
Her vil Frej gerne blande sig og være med til at sætte dagsordenen. I september sidste år udarbejdede organisationen 21 forslag til et mere bæredygtigt Fødevaredanmark, og man afholder løbende debatter og workshops, hvor mere end 100 unge fra land og by altid møder op.
Derfor glæder Marie-Louise sig til at tale med landmændene i Østdansk Landboforening den 13. marts. For man bliver klogere af at tale sammen, også selvom man er uenig, siger hun. Det oplevede direktøren selv, da hun flyttede til København for at studere.
– Jeg er selv rundet af landbruget og stolt af de værdier, jeg har fået med i bagagen. Men det var en øjenåbner, da jeg flyttede til København og mødte nye mennesker. Her var alle ikke automatisk begejstret for alt ved erhvervet. Man var kritisk, stillede skarpe spørgsmål, hvilket gav stof til eftertanke.
Her begyndte det, som senere blev tænketanken Frej i 2016, at tage form. Nu knokler jeg og mine medstiftere og en stor gruppe dygtige frivillige på at fjerne den silotænkning, der har været fremherskende i mange år i samfundet. Ingen kan jo være uenig i, at bæredygtighed er vejen frem og bydende nødvendig. Landbruget skal ikke længere fortælle, hvor gode de er, og hvor gode deres fødevarer er. De skal i stedet fortælle, hvor de er på vej hen – og så vil I se, at samfundet vil med jer og ikke gå imod jer, slutter Marie-Louise.
Arrangementet er gratis, men husk tilmelding. Kontakt Østdansk Landboforening på: 56 79 1900