Registret sygdomme og skadedyr – uge 23
I vinterhvede ser vi voldsomme angreb af gulrust, se efter i dine marker. Vi ser begyndende angreb i vårbyg så her kan en bekæmpelse snart være aktuelt. Generelt er der svage angreb af skadedyr.
Vinterhvede
Det gennemsnitlige vækststadie er 56 (akset 60 procent gennemskredet), mens de længst udviklede marker er begyndt at blomstre.
Gulrust
Gulrust har bredt sig meget i den forløbne uge og i mange marker ser vi kraftige angreb. Der er fundet mest gulrust i sorten Benchmark efterfulgt af sorterne Kalmar, Sheriff, Torp, KWS Zyatt, Elixer og KWS Lili. Der er også fundet enkelte angreb i sorten Informer og Graham.
I sorter med et højt smittetryk af gulrust (Benchmark, Kalmar, Sheriff) er det vigtigt ikke at have mere end 14 dage mellem behandlingerne, dette gælder især hvor alle blade ikke var fuldt udviklet ved sidste sprøjtning. I flere marker kan der således nu være behov for gentagen behandling mod gulrust.
Brunrust
Der er kun fundet enkelte svage angreb i enkelte sorter.
Septoria
Angrebene bliver synlige ca. 3 uger efter smitte. Mange steder var der gode forhold for angreb af Septoria omkring Bededag, disse angreb vil vise sig i denne uge. Mindst Septoria er fundet i Informer.
Bekæmpelse
På nuværende tidspunkt er behovet meget bestemt af gulrust, det er vigtig at den ikke udvikler sig da det kan betyde store udbytte tab. Til den afsluttende aksbeskyttelse anbefaler vi 0,5 Viverda, en rustbehandling kan være nødvendig inde der anbefaler vi 0,5 Orius. En behandling mod gulrust holder max 14 dage.
Vær meget opmærksom på triazolreglerne. Tilsætning af Orius tæller meget i regnskabet, så det kan være aktuel i stedet at tilsætte Comet Pro, som ikke tæller med i triazolregnskabet, og som har svagere effekt på gulrust end Orius.
Vær også meget opmærksom på evt. begrænsninger i antallet af behandlinger med de forskellige midler. F.eks. må følgende midler maks. anvendes 2 gange pr. sæson i vinterhvede: Prosaro, Proline Xpert, Proline, Folicur Xpert. Der er ingen restriktioner på antallet af behandlinger med Comet Pro og Orius.
Skadedyr
Vi ser kun meget svage angreb af bladlus, er der behov for en bekæmpelse anbefaler vi 0,08 Mavrik.
Forekomsten af galmyg er begrænset og der er ikke behov for en behandling. De fleste marker er der snart ikke længere behov for bekæmpelse da vinterhvede markerne snart ikke længere er modtagelige (efter blomstring).
Vinterbyg
Det gennemsnitlige vækststadie er 70 (afblomstret), mens de længst udviklede marker er i vækststadium 73 (tidlig mælkemodent vækststadie).
Der er forsat bygrust og med kraftige angreb i mange marker. Flest er fundet i sorterne KWS Kosmos, SY Galileoo og KWS Meridian, og mindst er fundet i sorten Frigg.
Både skoldplet og meldug er næstmest udbredt, men angrebene har ikke bredt sig ret meget i den forløbne uge.
Svampebekæmpelse i vinterbyg er afsluttet.
Rug
Det gennemsnitlige vækststadie er 66 (under blomstring).
Rugen er nu så fremskreden i udviklingen, at der kun skal holdes øje med evt. brunrust. Brunrust har bredt sig i den forløbne uge og er fundet i mange ubehandlede marker.
Brunrust bekæmpes i modtagelige sorter ved over 10 procent angrebne planter i vækststadium 32-69 (2 knæ udviklet til afsluttet blomstring).
Vårbyg
Det gennemsnitlige vækststadie er 37 (fanebladet synligt), mens de længst udviklede marker er i vækststadie 49 (første stak synlig).
Bygrust
Bygrust er mest udbredt, og angreb er fundet i de fleste sorter og der er behov for bekæmpelse i flere marker. Bygrust bekæmpes i modtagelige sorter (Flair, KWS Irina) frem til stadie 65 (blomstring) ved over 10 procent angrebne planter.
Skoldplet
Der er fundet kraftige angreb i nogle marker. Skoldplet bekæmpes i modtagelige sorter (RGT Planet, KWS Irina) fra vækststadium 31 (1 knæ udviklet) ved over 10 procent angrebne planter og mindst 5 dage med nedbør.
Bygbladplet
Der er fundet kraftige angreb i nogle marker, især i sorter RGT Planet. Bygbladplet bekæmpes i modtagelige sorter (RGT Planet) frem til stadie 60 (fuld genemskridning) ved over 25 procent angrebne planter. I den meget modtagelige sort Laurikka bekæmpes dog ved over 10 procent angrebne planter.
Vær især opmærksom på evt. angreb af bygbladplet og skoldplet i vårbyg med forfrugt byg og samtidig reduceret jordbearbejdning
Bekæmpelse
Til svampebekæmpelse omkring skridning kan f.eks. anvendes 0,3 Propulse + 0,25 l Orius/Comet Pro. Ved meget bygrust hæves dosis af Orius. Ved bygbladplet anbefales blanding med Comet Pro og ved meget rust anbefales Orius.
Til tidlig svampebekæmpelse kan fx anvendes omkring 0,3 Orius, ved mere udbredte angreb hæves dosis.
Skadedyr
Angrebene af kornbladbillens larve har bredt sig i den forløbne uge, og i flere marker ses mere udbredte angreb. Den vejledende bekæmpelsestærskel er 0,5-1,0 larve pr. strå.
Angreb af bladlus er stadig lavt.
Til bekæmpelse af kornbladbillelarver kan anvendes 0,15 kg Karate eller 0,075 kg Kaiso Sorbie. Mavrik Vita er kun godkendt mod bladlus og hvis er også er behov for bekæmpelse af lus kan der anvendes 0,1 l Mavrik Vita.