Registrerede sygdomme og skadedyr i korn (uge 22)
Meldug i vinterhvede har udviklet sig, og Septoria er formentlig på vej. I rug er kun brunrust aktuelt. I vårbyg ser vi kun svage angreb af bladplet og rust.
Vinterhvede
Meldug udvikler sig i disse dage især i Torp, men også i andre sorter. Vi ser ikke udbredte angreb af gulrust, men hold stadig øje med i meget modtagelige sorter. Septoria ser vi kun med relative svage angreb, men mange steder har der været nedbør, hvor smitten endnu ikke har vist sig (der kan gå op til 3 uger, før symptomerne kan ses).
Vi ser nu varierende angreb af Septoria i hvedemarkerne afhængig af sådato, sort og nedbørsforhold. Mest i de modtagelige sorter Hereford, KWS Cleveland, KWS Dacanto, Mariboss og Nuffield, og mindst i de mindre modtagelige sorter er Sheriff og Creator.
Gulrust har vi kun set i begrænset omfang, undtagen i meget modtagelige sorter som Substance og JB Asano. I andre sorter som Benchmark, Jensen, Sheriff og Kalmar kan der også findes rust.
Der er flere steder fundet meget meldug i ubehandlede marker med Torp. Men der er også fundet i Nuffield, KWS Cleveland og Hereford. Meldug bør bekæmpes ved over 25 procent angrebne planter indtil begyndende skridning (vækststadium 40).
Vi har opsat feromonfælder i vores område. Hvedegalmyg skal bekæmpes ved over 120 galmyg pr. fælde pr dag, hvis hveden samtidig er i stadie 41 (fanebladets bladskede begynder at strække sig) til 61 (begyndende blomstring). Ved fangst af over 30 hvedegalmyg pr. dag er der også en risiko, men det er usikkert, om bekæmpelse er rentabel. Der er nu begyndende flyvning med stadig under bekæmpelsestærsklen, og de fleste hvedeplanter er i et vækststadie, hvor de er modtagelige (efter at fanebladet er udviklet til begyndende blomstring).
Af de dyrkede sorter er KWS Cleveland, Sheriff og Kalmar resistente mod hvedegalmyg.
Vinterbyg
Vi ser stadig mest bygrust, men også skoldplet og meldug er at finde i markerne. I mange marker er der nu tale om den afsluttende behandling, hvis den ikke allerede er udført.
Bygrust er fortsat mest udbredt, og der er udløst bekæmpelse i flere ubehandlede marker. Angreb er fundet i alle sorter, men mest i Wootan, Trooper, Mecurioo og KWS Meridan. Bygrust bekæmpes ikke efter begyndende blomstring.
Skoldplet er fortsat mest fundet i Frigg. Skoldplet bekæmpes ved over 10 procent angrebne planter og efter flere dage med nedbør. Vær især opmærksom på skoldplet i marker med forfrugt byg og samtidig reduceret jordbearbejdning.
Rug
Rug er nu så langt fremme i udviklingen, at der fremover kun skal holdes øje med evt. angreb af brunrust.
Brunrust er er fundet i enkelte tilfælde og bekæmpes ved over 10 procent angrebne planter indtil omkring blomstring.
Triticale
Gulrust har igen bredt sig i den forløbne uge, og bekæmpes ved konstateret forekomst.
Meldugbekæmpelse er også nødvendig i mange ubehandlede marker. Meldug bekæmpes i modtagelige sorter ved over 50-75 procent angrebne planter på nuværende tidspunkt.
Vårbyg
Der ingen eller meget svage angreb af sygdomme. Bygrust og bygbladplet har dog udviklet sig i den forløbende uge.
Bygrust har bredt sig i den forløbende uge og er fundet i de fleste sorter. Det bekæmpes ved over 10 pct. angrebne planter til begyndende blomstring.
Bygbladplet har også bredt sig især i Laurikka, der er meget modtagelig. Det bekæmpes ved over 10 procent angrebne planter i Laurikka og i modtagelige sorter ved over 25-50 procent angrebne planter.
Meldug er kun aktuelt at bekæmpe i Propino ved over 1 pct. angrebne planter.
Der er fundet bladlus og kornbladbillelarveri et enkelt tilfælde. Kornbladbiller bekæmpes ved 0,5 – 1,0 larve pr. strå og bladlus ved over 40 pct. angrebne strå, hvis der ikke er behov for svampebekæmpelse og 25 pct. angrebne strå, hvis der er behov for svampebekæmpelse.