Privatøkonomien – har du styr på den?

del

Er du forbavset over dine privatudgifter, som vises i årsrapporten? Så er det måske en idé at kigge nærmere på den post. Både for privatlivets skyld, men lige så meget for bedriftens. De fleste kan nemlig kun give penge ud én gang.

I denne tid, hvor alle assistenternes fingre løber henover tastaturet for at få alle regnskaberne lavet klar, er der fokus på landmandens regnskab.

Hvordan er 2018 gået?

Fokus er ofte på, om udbytterne var gode nok, fik du handlet på det rette tidspunkt, så du fik den helt rigtige pris for dine afgrøder? Har du fokus på udgifterne til vedligeholdelse af maskinerne?

Ofte klares privatøkonomien med et blik, som konstaterer at det er vist nogenlunde på niveau med det du plejer at have. Det er måske lidt for høj i forhold til gennemsnittet, men det kan nok ikke være anderledes! Stop op, for det kan måske godt være anderledes.

Når bankerne kigger i regnskaberne, så kigger de bl.a. på konsolidering. I beregningen af konsolideringen indgår dit privatforbrug også. Så derfor kan der være fordel ved at have fokus hele vejen rundt på bedriften – også inde i stuehuset. En positiv konsolidering viser, at der er penge tilbage efter alt er betalt, også privat, skat og pension, hvorved egenkapitalen forøges.

Optimer dine udgifter

Abonnementer til tv-pakker, telefoner, fitnesscenter m.m. Har du brug for dem alle? Mange gange er der penge at spare hvis man undersøger markedet. Har du brug for den store tv-pakke eller kunne du nøjes med en mindre til at se tv2 vejret? Det samme gælder forsikringer og fagforeninger, find det det billigste alternativ.
Forbrugsvaner kan ændres, ved at gennemgå kontoudtoget til slut på måneden. Derved stiller du dig selv til ansvar for de penge du har brugt i løbet af måneden. Pengene skal ikke forsvinde væk mellem hænderne på dig, uden at du ved hvad de er blevet brugt til. Ved oftere gennemgang af kontoudtoget bliver du bevidst om dit forbrugsmønster, som med fordel kan ændres hvis du kan se, at du spilder pengene unødigt.

Budgetkonto til private faste udgifter
Det er i hvert fald en god idé at have en driftskonto og en særskilt konto til privatudgifter.
Du kan også hjælpe dig selv, ved at oprette en budgetkonto. Her kan du sætte penge ind til de faste udgifter, så du løbende lægger til side, på den måde er der penge til at betale den næste regning. Læg penge til side. Om du lægger dem under hovedpuden eller på en konto, det er i denne situation underordnet. Men sæt penge til side, hvis der er ting du gerne vil have. Køb det ikke før pengene er der. “Jamen vi skal da på ferie!” Ikke hvis der ikke er penge til det. Ferie behøver ikke at koste en formue, så planlæg måske en lille ferie det ene år og en lidt større det 2. eller 3. år.