Privat skovrejsning: Du kan få tilskud til støtteberettigede afstamninger
Du kan få tilskud til at plante visse afstamninger af træarter (provenienser) i tilskudsordningen privat skovrejsning.
Skovområder forbedrer vandmiljøet og naturen ved at reducere udvaskningen af kvælstof til søer, fjorde og/eller indre farvande. Samtidig optager skovene kulstof og beskytter drikkevandsressourcer. Formålet med tilskudsordningen privat skovrejsning er at skabe flere skove, som bidrager til dette.
Hvilken afstamning af træarter (proveniens) kan du vælge til din skovrejsning?
Der er specifikke krav til, hvilken afstamning (proveniens) du kan vælge for en række træarter, der ofte anvendes i skovrejsning.
Generelt er kravene til træartsvalg og provenienser følgende:
- Træarten skal leve op til definitionen af skov i bekendtgørelsen.
- Træarten skal kunne opnå fredskovspålæggelse.
- Ikke er træer til lavskov med kort omdriftstid, juletræer, prydvækster, forædlede frugttræer eller hurtigvoksende træer til energiproduktion.
- Proveniensen er kåret. Dvs. den fremgår på en medlemsstats kåringsliste, som lever op til de særskilte herkomstkrav for træarter i bilag 2 til bekendtgørelsen privat skovrejsning 2024 og tidligere årgange. Eller den er en EU- og OECD-reguleret træart fra bekendtgørelsen for forstligt formeringsmateriale.
Overordnede forpligtelser til EU- og OECD-regulerede træarter
Der gælder en række krav, når en træart ikke er listet konkret i bekendtgørelsen, men fremgår af oplistningen af EU- eller OECD-regulerede træarter af den bekendtgørelse om forstligt formeringsmateriale gældende for det konkrete projekt.
Frø- og plantemateriale skal stamme fra kårede bevoksninger eller frøplantager og tilhøre en af kåringskategorierne: Udvalgt, kvalificeret, afprøvet eller lokalitetsbestemt. Materiale fra frøkilder kan ikke godkendes.
Formålet med godkendelsen af træartsvalget skal være enten til vedproduktion, værn- og læplantningsformål eller tilsvarende.
Du kan søge dispensation til at anvende provenienser, der ikke er anført i bekendtgørelsen
En række træarter, f.eks. småbladet lind, reguleres direkte i bekendtgørelsen om tilskud til privat skovrejsning for 2024 og 2025 eller tidligere årgange af ordningen. Det er tilskudsbekendtgørelsen for det år, du søger om tilsagn, der gælder for et konkret tilsagn om skovrejsning. Der gælder særlige krav til provenienser for træarter oplistet direkte i bekendtgørelsen.
Kan du ikke skaffe de godkendte provenienser, kan du søge en dispensation. I en dispensationsansøgning vil vi lægge vægt på, om der er en generel mangelsituation af en træart, og om den ansøgte proveniens vurderes at kunne gro under danske forhold.
Du kan kun opnå dispensation i et konkret skovrejsningsprojekt på baggrund af en konkret vurdering af den enkelte sags faktuelle omstændigheder. Derfor kan du også først søge dispensation, når du har fået tilsagn.
Inden du søger om tilsagn, kan vi i Landbrugsstyrelsen vejlede om de forhold, der vil blive lagt vægt på, hvis der bliver behov for at søge dispensation for et kommende tilsagn. Denne vejledning vil ikke være bindende i juridisk forstand for efterfølgende vurderinger, men vi bestræber os altid på at give så fyldestgørende vejledning, at det bliver muligt at forudse sin retsstilling ift. konkrete spørgsmål.
Du kan bruge siden www.plantevalg.dk vejledende til at udvælge træarter til dit projekt, som er egnet til lokaliteten. Du er selv ansvarlig for, at træartsvalget opfylder tilskudsordningens kriterier og forpligtelser.
Vi udsender en separat nyhed, når vejledningen til ordningen privat skovrejsning 2024 og 2025 er opdateret.
Find mere information på tilskudsguiden om Privat skovrejsning 2023 og de tidligere ansøgningsrunder
Formålet med ordningen Privat skovrejsning
Ordningen er en del af det danske landdistriktsprogram 2014-2023 og er 100 pct. finansieret af EU.
Ordningen Privat skovrejsning er også en del af den danske CAP-plan 2024-2027, som gennem tilskud skal understøtte EU’s fælles målsætninger om en økonomisk bæredygtig landbrugssektor, som er med til at fremme den grønne dagsorden indenfor miljø, klima og natur samt styrke udviklingen i landdistrikterne. Ordningen er her 80 pct. finansieret af EU og 20 pct. nationalt finansieret.
Ordningen har til formål at etablere nye skove, der forbedrer vandmiljøet og naturen ved en reduktion af kvælstof til søer, fjorde og/eller indre farvande, på private og kommunale landbrugsarealer. Sekundært skal privat skovrejsning etablere nye skove, som beskytter drikkevandsressourcer eller binder kulstof. Indsatsen baseres på frivillig medvirken fra lodsejere.
Publiceret 23. maj 2024
Kontakt
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på telefon 33 95 80 00 eller sende en e-mail til projekttilskud@lbst.dk.
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens presseteam på telefon 41 89 25 07.