Plantebaserede fødevarer bliver mere og mere Naturli’
– Der er kommet en ny fødevarekultur blandt den yngre del af befolkningen i den vestlige verden, og den tager ikke hensyn til at de ældre generationer siger, at du skal drikke mælk hver dag og spise masser af ost. De kommende generationer vil spise mere varieret og flere plantebaserede fødevarer. Det er uomtvisteligt, forklarer administrerende direktør i Naturli’ på et fyraftensmøde i Østdansk Landboforening – arrangeret af foreningen selv.
Hans udtalelser bliver bakket op af administrerende direktør Christian Christensen fra DRYK, der blandt andet producerer havredrikke, og som også deltog på mødet.
– Vi har slet ikke at gøre med en trend, det fortæller vores salgstal alene. Af samme grund er vi ved at bygge en fabrik, der med al sandsynlighed vil ligge på Sydsjælland. Prisen er 160 millioner, den er finansieret, og når den står færdig i 2023 vil den beskæftige 50 personer på fuldtid, fortæller Christian Christensen.
Et nyt eventyr
Chefkonsulent Inger Bertelsen fra det nyetablerede Innovationscenter for Økologisk Landbrug, fortalte blandt andet om nye ærtesorter og understregede ligeledes, at den danske landmand, havde gode muligheder for at producere både til DRYK og Naturli’, når efterspørgslen kommer.
Og dette nye forretningseventyr vil begge d’herrer gerne involvere landmanden i.
– Jeg vil være med til at fortælle denne enestående historie, og jeg vil have landmanden med. Jeg vil have jer, der sidder her med, så vi kan ændre fremtiden sammen, understreger direktøren fra DRYK.
Salgstalerne fandt flere af de fremmødte planteavlere spændende, men der manglede noget konkret.
– Jeg er bestemt åben over for deres idéer, og for produktionen af flere bælgfrugter. Får jeg en bestilling, siger min bedrift ja med det samme. Både når det kommer til hestebønner, linser og endda hamp. Vi er med på vognen. Men jeg mener, at bolden ligger på de to direktørers banehalvdel. Mængderne på eksempelvis 2000 tons havre er ikke store, og hvordan skal vi rent praktisk komme i gang, det mangler jeg at høre mere om, forklarer planteavler Michael Madsen og tilføjer.
– Arrangementet var godt sat sammen, men vi manglede da nogle smagsprøver. Men det bliver måske næste gang.
– Her tager Michael Madsen ikke helt fejl. Østdansk Landboforening arbejder allerede nu på et opfølgende møde. Her vil fokus være på, hvordan kontrakter og aftaler i praksis skal fungere, og i den forbindelse vil der være mulighed for at drikke og spise plantebaseret mad, lyder det afsluttende fra planteavlschef Julie Torp-Thomsen.