Planteavlsmøde Østdansk Landboforening
Kom du ikke til mødet den 9/11, kan du læse et kort uddrag af mødet. Eller var du til mødet og ønsker præsentationerne, kan du finde dem her.
På mødet blev højaktuelle plantefaglige emner belyst, og Danish Agro var sponsor af aftensmaden. Læs præsentationerne her.
Mere kvælstof = højere udbytte i 2016 ?
I sæsonen 2015/16 fik vi via landbrugspakken en 17 % stigning på kvælstofkvoterne. Men fik vi hævet udbyttet? Desværre, nej. Tørke med usædvanlig lav nedbør i maj måned gør, at vi ikke forventer rekordhøst for 3. år i træk.
Til kommende sæson 2017 har vi mulighed for at gøde helt op til norm, svarende til en forøgelse på 25 % mere kvælstof. Vi har tidligere nævnt, at det er vigtigt, at vi få udbytte for det kvælstof, vi tildeler afgrøden – så hold øje med udbyttet på marken og få kortlagt den enkelte marks udbytte potentiale.
Efterafgrøder – erfaringer fra i år
Igen i år har vi etableret forsøg omkring blandinger af efterafgrøder, da det er vigtigt at vide hvilken mængde / blandingsforhold der skal bruges, for at kunne overholde kravene for plantedække.
Og vi har etableret et forsøg på en mark, hvor vi ved der er kålbrok. Hvordan er det lige omkring smitte og opformering af kålbrok? I forsøget har vi sået forskellige sorter af gul sennep og olieræddike, som vi holder skarpt øje med hensyn til, om de bliver smittet og i hvilket omfang.
Arealreguleringer – nu og de næste år frem
Vi har i de kommende år mange arealreguleringer i vente, nogle er allerede indført og flere kommer til allerede i efteråret 2017. Bl.a. ryger begrebet dyreenheder ud og erstattes af et fosfor- og kvælstofloft, samt at arealdelen på husdyrgodkendelser fjernes og reguleres via de generelle regler. Allerede fra efteråret 2017 og dermed i fællesskemaet 2017 er der afsat penge af til etablering af frivillige efterafgrøder i specifikke oplande.
Foruden de mange arealreguleringer har vi nogle mål for reduktion af kvælstof, der skal nås inden 2021. Der bliver derfor allerede nu mulighed for at byde ind med en række kollektive indsatser.
Raps 2016 – hvad gik galt ?
Stort set alle fik skuffende udbytte i vinterraps i 2016. Der manglede typisk 1-1½ tons i vinterrapsen i år, og det har ikke skortet på mulige forklaringer: Lys bladplet, skadedyr, knoldbægersvamp, sen nattefrost, TYV/rapsrødsot og tørke er blandt de mulige forklaringer.