Pas godt på det nye frøudlæg – det er penge værd
Korrekt høst af dæksæden og den efterfølgende pleje af det nye udlæg er helt afgørende for udbyttet i frømarken næste år.
Trykskader
Trykskader koster udbytte i næste års frømark. Du skal derfor være meget opmærksom på ”transportkulturen” i marken, så der sker en kontrolleret færdsel. Det gælder i allerhøjeste grad også færdsel med halmvogne og læssemaskiner, der i dag ofte er ret tungt materiel, som ofte kører på kryds og tværs i marken.
Høst af dæksæd generelt
I perioden lige efter høst af dæksæden er det vigtigt, at du giver det nye udlæg gode muligheder for at udnytte lysindstrålingen for at udvikle de nye skud. Så hold lav stub og fjern dækssædshalmen hurtigt, så det nye udlæg kan få lys og luft, ved at:
- sætte så kort stub, som det er praktisk muligt. Hvis stubben alligevel er blevet for lang, afpuds den snarest. Afpudsningshøjden afhænger af frøarten.
- fjerne halmen så hurtigt som muligt efter høst. Halmstrenge er ødelæggende for frømarken. Afpudset materiale bør også fjernes, hvis det er i mængder, der dækker for udlægget.
- På de moderne mejetærskere med stor skærebordsbredde skal der være monteret avnespreder for at hindre, at avnerne dækker for udlægget.
Alm. rajgræs
Gødskning
Svage udlæg bør tilføres 30 kg N straks efter høst af dæksæden for at sikre en tilstrækkelig udvikling. Vær opmærksom på afgrødens totale kvælstofkvote. Den mængde kvælstof, der tildeles om efteråret, fratrækkes den totale kvote.
Nye forsøg viser, at det koster udbytte at omfordele kvælstof i alm. rajgræs fra forår til efterår.
Hvis der er mulighed for afsætning af græs, er der mulighed for at tildele frøgræsudlægget 50 kg N efter høst af dæksæden og så tage en slæt græs. Derved spares også en afpudsning af en eventuel for høj stub efter høst af dæksæd. Bemærk, at det er et krav for at benytte kvoten på 50 kg N, at den efterfølgende afgrøde høstes og udnyttes.
Kvælstoffet kan tildeles som gylle. I frøgræs er der ikke krav om nedfældning. Der regnes med 100 pct. udnyttelse af ammonium-N.
Afpudsning
Udlægget skal have en højde på 8 cm medio oktober. Hvis udlægget bliver for langt, øges risikoen for sneskimmel, og plantemassen kan skygge og give en senere vækststart i foråret.
Derfor er det vigtigt hele tiden at vurdere behovet for afpudsning.
Et alternativ til afpudsning er afgræsning med får.
Ukrudt
Græsukrudt og spildkorn kan kun vanskeligt bekæmpes i alm. rajgræs, og kun så længe det er småt.
Et godt sædskifte er den bedste metode til at undgå problemer med græsukrudt.
Hvis der alligevel skulle være problemer, skal bekæmpelsen af græsukrudt iværksættes fra efteråret.
Antallet af midler til rådighed i frøafgrøden efter høst af dæksæd, når det drejer sig om græsukrudt, er meget begrænset. Stor bestand af bredbladet ukrudt kan også med fordel bekæmpes om efteråret.
Rødsvingel
Gødskning
Rødsvingel skal altid tilføres kvælstof om efteråret. Der skal tilføres 60-70 kg N til sorter med lange udløbere og 50-60 kg N pr. ha til sorter med korte udløbere eller helt uden udløbere. Gødningen tildeles sidst i september.
Svage udlæg kan eventuelt tilføres 30 kg kvælstof umiddelbart efter høst. Resten omkring 1. oktober.
Afpudsning
I 1. års marker er det meget afgørende, at en eventuel for høj stub efter høst straks afpudses. Her afpudses ret dybt til en højde af 5 cm for at sikre det nødvendige lys og afhugning af gammelt plantemateriale, så der sættes nye skud og blade. Der afpudses lige så mange gange, det er nødvendigt for at sikre, at marken har en højde på maks. 8 cm inden vinter.
Et alternativ til afpudsning er ligesom i alm. rajgræs afgræsning med får.
2. års marker, der skal ligge til høst 2. eller 3. år, bør afbrændes. Husk at følge vejledningerne for lovlig afbrænding. Der er op til 20-25 pct. merudbytte for afbrænding contra afpudsning. Det er vigtigt, at afbrændingen sker jævnt, så hele arealet afbrændes. Hvis det ikke er sket, skal arealet alligevel afpudses.
Pas på ikke at brænde huller i marken. Det vil sikre væselhalen god plads.
Ukrudt
Græsukrudt er som i al frøgræs et alvorligt problem. En af de mest alvorlige ukrudtsarter i rødsvingel er væselhalen. Her er sædskiftet den mest effektive og i øjeblikket eneste måde til en sikker bekæmpelse.
Hvis der er problemer med græsukrudt, skal bekæmpelsen altid iværksættes fra efteråret.
Engrapgræs
Bemærk det ikke er tilladt i 2019 at benytte Express 50 SX eller Hussar Plus OD til bortsprøjtning af hvidkløver med udlæg af engrapgræs og Hussar OD og Hussar Plus OD ikke må indgå i samme splitbehandling.
Bortsprøjtning af hvidkløver
En stor del af engrapgræsset lægges ud i hvidkløver. Det er meget vigtigt, at hvidkløveren bortsprøjtes straks, den er begyndt at gro igen efter høst. Vær meget opmærksom på de nye muligheder, og begrænsninger der er kommet det seneste år ved anvendelsen af visse minimidler. Hvis man bruger Hussar OD til bortsprøjtning af hvidkløveren, som det tidligere har været almindelig praksis, er der nogle begrænsninger. Hele regelsættet omkring anvendelsen af visse minimidler er meget komplekst. Derfor må det kraftigt anbefales at rådføre sig med sin konsulent før anvendelsen.
Zypar kan anvendes til bortsprøjtning af hvidkløver i august måned når der er udlæg af engrapgræs. Doseringen er 1,0 liter pr. ha, enten som en engangsbehandling eller 2 x 0,5 l pr ha ved en splitbehandling. Midlet er særdeles effektivt til bortsprøjtning og giver ikke problemer i forhold til anvendelsen af visse S.U midler.
Gødskning
Engrapgræs udlagt i hvidkløver har sjældent behov for gødning umiddelbart efter høst af dæksæd. Svage udlæg efter vinterhvede eller vinterraps kan eventuelt tilføres lidt kvælstof, men det er absolut undtagelsen.
Ellers tilføres 40 kg kvælstof til begge typer efter hvidkløver. Marker udlagt i ikke N-fikserende afgrøder tildeles 60 kg kvælstof til fodertyperne og 70 kg kvælstof til plænetyperne.
Kvælstof til engrapgræs tilføres normalt sidst i september, eventuelt i starten af oktober.
Ukrudt
Græsukrudt er som i al frøgræs et alvorligt problem. I engrapgræs er det specielt enårig og alm. rapgræs, der giver problemer.
Alm. rapgræs kan være så stort et problem, at marken bliver kasseret.
Start bekæmpelsen af græsukrudt i efteråret. De midler, vi har til rådighed, virker udelukkende eller bedst på småt ukrudt i fremspiringsfasen.