Order… ORDER!

del

Bliver det til et Brexit den 31. oktober 2019?

Hvem har ikke, i den seneste tid, hørt mr. speaker John Bercow råbe order, ORDER i house of commons?

Boris Johnson kæmper en indædt kamp, på lige fod med hans forgængere, om at få en Brexitaftale i hus. Men han har det ikke let i disse dage. Han mangler opbakning fra både under- og overhus, the house of commons og the house of lords. Hele verden kigger med og venter spændt på om der kommer et Brexit. Men hvilken betydning vil det få for os danskere og danske virksomheder?

Statsborgere i DK og Storbritannien

Når Storbritannien udtræder af EU betyder det bl.a. at EU’s regler om den fri bevægelighed ikke længere gælder i Storbritannien. Er du dansk statsborger og der bor i Storbritannien, vil du fra Storbritanniens udtrædelse ikke længere kunne benytte dig af den fri bevægelighed i Storbritannien. Britiske statsborgere bosiddende i Danmark, vil således ikke længere være borgere i EU og har derfor ikke de rettigheder som EU borgere har.

Spørgsmålet om netop disse borgere, er et centralt punkt for Danmark i udtrædelsesaftalen, således at det giver vished og klare vilkår for danske statsborgere og de britiske borgere der allerede opholder sig i både Storbritannien og Danmark.

Brexit’s betydning for din virksomhed

Det får betydning for dig, hvis din virksomhed handler med Storbritannien eller du er en produktionsvirksomhed der har en værdikæde, hvor britiske virksomheder indgår.

Hvis Brexit kommer den 31/10 2019 og Boris Johnson får forhandlet en udtrædelsesaftale på plads. Vil de nuværende regler som udgangspunkt gælde frem til 31/12 2020 som en overgangsordning.

Det er vigtigt at du som virksomhedsejer, der handler med Storbritannien, får undersøgt hvilke konsekvenser det kan få og får planlagt, en bedst mulig håndtering af de mulige konsekvenser. Der til er der udarbejdet en Brexit-tjekliste, der giver dig overblik over, hvad din virksomhed bør være særligt opmærksom på. Du finder listen ved at klikke på linket Brexit-tjeklisten for dig og din virksomhed

Det kan dog ikke udelukkes, at en udtrædelsesaftale ikke bliver godkendt af det britiske parlament. Holder Boris Johnson fast i at Brexit kommer alligevel, uanset aftale eller ej. Vil situationen være en anden og reglerne ændre sig allerede dagen efter udtrædelsen.

Be prepared for Brexit.