Oplysende tur til Axelborg
Knap så negativ presseomtale i danske medier, spændende muligheder og faldgruber i Asien og først med klimamål.
Overskriften sammenfatter nogle af de emner, som yngre medlemmer i Østdansk Landboforening blev klogere på, da de besøgte Landbrug & Fødevarer på Axelborg i København.
Formand for Østdansk Landboforening, Jørgen Petersen, havde i samarbejde med organisationen i hovedstaden sammensat et indholdsrigt program.
- Tanken var at give de unge landmænd en mulighed for at forstå, noget af det lobbyarbejde og planlægning der foregår i Landbrug & Fødevarer. Samtidig kunne de komme i dialog med de mennesker, der har fingeren på pulsen, og som hver dag knokle for vores erhverv. Det giver forhåbentlig en fornemmelse af, hvad deres kontingent går til, og hvorfor det er vigtigt, at vi som erhverv står sammen, forklarer bestyrelsesformand i Østdansk Landboforening Jørgen Petersen.
Her kommer et par nyheder fra dagen:
Direktør i Landbrug & Fødevarer, Flemming Nør-Pedersen, kunne fortælle at Kina er det nye store eksporteventyr, når det gælder griseproduktion. Kina er nu en fire gange større aftager, end Rusland var tilbage i 2014.
- Et godt politisk lobbyarbejde gennem 10 år betyder, at dansk landbrug, når det kommer til eksport af grisekød, har både gode forbindelser og et glimrende ry, som i disse år giver pote. Kina kan dog af politiske årsager også være et følsomt marked, hvor kritik af landet som eksempelvis demonstrationerne i Hong Kong og coronavirus, kan resultere i pludselig boykot af danske varer. Så vi har også at gøre med et følsomt marked, påpegede direktøren.
Naboen Japan er også en spændende handelspartner. I de kommende år, vil landet aftage flere danske produkter blandt andet grisekød. Fødevareproduktionen falder i disse år i solens rige, blandt andet fordi yngre landmænd ikke afløser de ældre – der bliver ganske enkelt færre japanere, der vil producere fødevarer. En øget eksport på 80 procent er derfor realistisk indenfor de næste ti år.
Indonesien er også et interessant handelsområde. Både i forbindelse med svineproduktion, men også med mejeriprodukter. Landet er det fjerde folkerigeste i verden, kun overgået af Kina, Indien og USA.
Fødevarehandel bliver endnu mere global
Budgetforhandlingerne i EU vil betyde, at EU-støtten falder med 4-5 procent i indeværende år. Det skal landmanden budgettere efter. EU-støtten vil falde yderligere i 2021, men hvor meget er svært at forudse på nuværende tidspunkt, men man skal være forberedt på en lavere støtte.
Formand i Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, indledte sit indlæg med fortælle, at efterspørgslen på danske fødevarer kan blive endnu større. Blandt andet på grund af at middelklassen i Asien og Afrika stiger – ligesom befolkningstilvæksten. Fødevareforsyning vil derfor i de kommende år blive endnu mere global. Og dansk landbrug skal være med – på alle områder.
- Vi var nogle af de første i erhvervslivet med en klar defineret klimapolitik, og vi skal nu tage imod plantebaseret fødevarer, og alle andre driftsformer, hvis forbrugeren og samfundet efterspørger det. Samtidig skal vi huske på, at vi i forhold til andre europæiske lande ikke har samme dårlige ry i pressen. Irritér jeg ikke over negativ omtale, for den fylder ikke så meget, som I forestiller jer. Undersøgelser fortæller tydeligt, at neutral omtale fylder mest i medielandskabet. Positiv omtale mindre og negativ omtale mindst. Der er selvfølgelig situationer, der skaber rører i andedammen, men lad være med at fokusere på dårlige historier i pressen, når der ikke er flere, lød anbefalingen.