Nyt om efterafgrøder i efteråret 2023
Ring hvis i laver om i efterafgrøde planerne. Udskudt såning er stadig muligt.
Nedenstående punkter er nye i forhold til sidste år og uddybes i teksten nedenfor:
- Efterafgrøder kan ikke efterfølges af slåningsbrak
- Planter, der er vokset frem fra spildfrø af godkendte arter, kan indgå som opfyldelse af dækningsgraden i en kontrolsituation (der skal etableres en afgrøde)
- Efterafgrødebanken kan anvendes i stedet for kvotereduktion ved sen etablering af efterafgrøde
- Datospecifik kvotereduktion hvis præcisionsbestemt udstyr har været anvendt ved såning i perioden 21/8-7/9 2023
- Arealer anvendt til pligtige- eller husdyrefterafgrøder må ikke overlappe med GLM-arealer eller bioordningen biodiversitet og bæredygtighed
- MFO-efterafgrøder findes ikke længere
- Partshøringer til Plantedækkebekendtgørelsen sendes i Tast selv, og der er krav om, at kommunikationen foregår digitalt
Efterafgrøder skal efterfølges af en vårsået afgrøde og kan derfor ikke efterfølges af slåningsbrak. Det kunne vi i 2022/23, som en overgangsordning, men ikke i 2023/24. Efterafgrøder kan dog godt efterfølges af blomsterbrak, der i dette tilfælde sidestilles med en vårsået afgrøde.
Planter opvokset af spildfrø af godkendte efterafgrødearter kan nu indgå i dækningsgraden ved kontrol af efterafgrøder. Det ændre dog ikke ved at efterafgrøder skal etableres efter almindelige driftsmæssige principper, ligesom minimumskravet til dækningsgrad er uændret.
Hvis man ikke har fået sået efterafgrøderne senest 20. august, er der forskellige alternative løsninger:
- Benytte sin efterafgrødebank
- At så efterafgrøden senere, og acceptere et træk i kvoten. Dette træk i kvoten kan beregnes ud fra intervaller (se tabel 2), eller hvis man bruger præcisionsbestemt udstyr til såning, kan reduktionen beregnes på enkelt dato (tabel ikke vist)
- Etablere tidligt sået vintersæd
- Helt undlade at så og acceptere et større træk i kvoten (se tabel 1)
Anvendt husdyrgødning og anden organisk gødning i 2021/22 | Kvotereduktion pr. ha efterafgrøder der mangler |
Under 80 kg N/ha | 93 kg N |
80 kg N eller der over pr. ha | 150 kg N |
Tabel 1. Træk i kvoten hvis efterafgrøder udelades
Udbragt organisk gødning i planperioden 2021/22 | Efterafgrøder sået i perioden | Kvote korrektion i planperioden 2022/2023 pr. ha efterafgrøde |
Under 80 kg N/ha | 21. august – 24. august 2022 25. august – 28. august 2022 29. august – 7. september 2022 |
9 kg N 17 kg N 30 kg N |
80 kg N eller derover pr. ha | 21. august – 24. august 2022 25. august – 28. august 2022 29. august – 7. september 2022 |
15 kg N 27 kg N 48 kg N |
Tabel 2. Ved etablering i perioden 21. august til 7. september 2022 reduceres N-kvoten for planperioden 2022/2023, for at kompensere for efterafgrødernes nedsatte kvælstofreducerende effekt.
Punkter hvor GLM kravene påvirker efterafgrødereglerne:
- Hvis arealer med efterafgrøder er omfattet af GLM5-kravet om jorderosion, må efterafgrøderne ikke nedpløjes i perioden 1. oktober til 15. februar.
- Efterafgrøder kan bruges til at opfylde GLM 6 kravet, hvilket indebærer at efterafgrøder på sandjord (JB1-4) ikke må destrueres før 1. februar i det efterfølgende år. Dog er det tilladt at f.eks. nedvisne efterafgrøder, så længe der er efterladt planterester eller stub på marken, som kan opfylde jorddække.
- Græsudlæg i majs kan bruges til opfyldelse af GLM 7-kravet om afgrøderotation, når græsset er sået senest ved udgangen af juni måned og fastholdes på arealet til og med den 1. februar i det efterfølgende år. Man skal være opmærksom på, at græsudlægget tidligst må nedpløjes, nedvisnes eller destrueres 1. marts 2024, hvis det samtidig skal bruges som efterafgrøder.
- Græsudlæg i majs kan bruges til opfyldelse af GLM 7-kravet om afgrøderotation, når græsset er sået senest ved udgangen af juni måned og fastholdes på arealet til og med den 1. februar i det efterfølgende år. Man skal være opmærksom på, at græsudlægget tidligst må nedpløjes, nedvisnes eller destrueres 1. marts 2024, hvis det samtidig skal bruges som efterafgrøder.