Maskinerne kom til byen - og vi var med
VI VAR MED PÅ RÅDHUSPLADSEN. Temaet for årets Golden Days er “På landet”. Danmark er formentligt et af de lande, hvor der er kortest afstand mellem land og by.
Landet er den modne kornhorisont under den sommerblå himmel og hist, hvor vejen slår en bugt. Manden i marken, kvæget der græsser og høsten i laden. Klicheerne står i kø. Men landet er også gylletanke, genmodificerede lørdagskyllinger, affolkning og forfald. Nogle peger fingre ad det konventionelle landbrug, og nogle poster billeder af asymmetriske, økologiske savojkål. Men hvordan ser vores forhold ud til landet i fremtiden? Er vi ved at miste jordforbindelsen? Og hvordan kommer vi i så fald tilbage til rødderne?
Det bliver sværere og sværere at opretholde afstanden. Energikrisen, klimakrisen, fødevarekrisen og biodiversitetskrisen. Alle konfronterer de os med vores forbundethed til naturen.
Og en ting er sikkert: En del af svarene på samtidens største kriser finder vi på landet. Men er landet så problemet eller løsningen?
I 2023 undersøger Golden Days landet som fænomen, fortælling, sted og værdibåret slagmark. Vi dyrker menneskets paradoksale forhold til naturen, når vi dykker ned i kulturhistoriens både poetiske og barske skildringer af tilværelsen på landet. Fra Blicher til Bonderøven. Fra Lundbyes køer til Lemmerz’ grise. Men vi ser også på, hvordan det landlige liv til alle tider er blevet eksotiseret af byboernes autenticitetshungrende blik. Og om dette blik, vores blik, skaber mere nærhed eller mere afstand?
I 17 dage har den storbybaserede festival budt landet op til dans. Med et program på mere end 200 arrangementer flyttede byen på landet og landet til byen. Gennem kunst, arkitektur, tænkning og videnskab graver vi os dybt ned i vores rurale ophav og kulturhistoriske rødder. Golden Days har syretestet skellet mellem land og by og sat spørgsmålstegn ved, om idéen om “det urbane” og “det rurale” ikke for længst er smeltet sammen i en stor, blandet, senmoderne – helst biodynamisk – landhandel.