Landbruget er også løsning på klimaproblemerne

del

Stort fremmøde og spørgelystne landmænd prægede klimadebatten i Østdansk landboforening, hvor en veloplagt Anne Arhnung fortalte om muligheder og udfordringer for landbruget.

Formand Jørgen Petersen, der styrede debatten, og oplægsholder og direktør i Landbrug & Fødevarer, Anne Arhnung, svingede fint sammen under torsdagens klimadebat.

Klimaet er på alles læber, og vi er hele tiden i tæt dialog med politikerne, der prioriterer vores erhverv. Til delegeret mødet i Herning i næste måned deltager både statsminister Mette Frederiksen og fødevareminister Mogens Jensen. Deltagelsen er en anerkendelse af vores arbejde fortalte Anne Arhnung.

Udover samspillet med Christiansborg har Landbrug & Fødevarer på nogle punkter også fundet fælles fodslag med Dansk Naturfredningsforening (DN red.).

Vi kan vel kalde Maria Reumert Gjerding (formand for DN) og Martin Merrild (formand for L&F) det nye hotte par sagde en smilende Anne Arhnung.

Dialog med alle

De globale udfordringer er i den grad til at føle på, samtidig skal flere munde mættes på en bæredygtig måde. Det er en opgave, som dansk landbrug gerne vil løfte og den ambitiøse vision er at Danmarks fødevareerhverv skal være klimaneutralt senest 2050, fortalte direktøren. Erhvervet skal og vil gå nye veje, men ikke alle løsninger er på plads.

Det var dog vigtigt for Anne Arhnung at understrege at dialog med alle, der vil, er centralt.

Vi kan ikke drive landbrug uden opbakning. Den er der.

Men vi skal kunne tale om miljø, natur og klima konstruktivt, og samtidig holde fast i den tillid vi nyder hos befolkning, der helst vil købe danske fødevarer.

Jeg bliver træt af den bebrejdende dialog som føres på tværs af organisationer og virksomheder. Vi har en fantastisk mulighed med vores utrolige dygtige erhverv til at være med til at gøre en endnu større forskel også på globalt plan. Derfor taler jeg stolt landbruget op – hver dag.

Blandt de mange spørgsmål og rosende kommentarer ville enkelte høre om Anne Arhnung kunne ”danse” med klimaministeren Dan Jørgensen, hvilket direktøren ikke så nogle problemer med.

Det ser faktisk ud til at Anne Arhnung kan tage en svingom med de fleste.