Kunst gør Østdansk Landboforening smukkere

del

Kunstværket Brydning der pryder pladsen foran Landbocenteret.

Brydning.

I to årtier har Østdansk landboforening, gennem, Stevns Landboforenings Fond, erhvervet midler til det kunstværk, der vil pryde pladsen foran Østdansk Landboforening.

Livet er kort, kunsten lang

Således skriver den romerske forfatter og filosof Seneca i sit værk Om livets korthed. Han døde cirka 70 år gammel tæt på Rom i år 65. Og netop kunsten, vil alle tilknyttet Østdansk Landboforening, få glæde af i mange år frem. Når du, kære læser, sidder med årets medlemsblad, og nyder det mørke decembervejr, er de sidste sten sandsynligvis lagt og tilbage står nu, foran foreningen, værket med arbejdstitlen Brydning.

Skaberen hedder Claus Ørntoft. Han er uddannet billedhugger fra Det Fynske Kunstakademi, og hans værker kan man opleve og glæde sig over i hele Danmark – og nu også i Rønnede på Center Allé 6.

Hvad skal den 10 tons tunge svenske granitsten, der knejser flere meter over pladsen, forestille? En plov der vender jorden, et skib hvor forstævnen bryder de tunge skifferplade, og trækker hele huset mod nye horisonter eller noget helt tredje? Ifølge billedhuggeren er det op til beskueren.

Jeg går efter solar plexus. Jeg håber først og fremmest, at
betragteren bliver ramt, fortæller Claus Ørntoft.

Følelsen kommer før sproget, og jeg beder til, man holder fast i den og bare iagttagere hele dynamikken. Det er mit håb – min ambition. Hvad den enkelte kommer frem til, at værket skal forestille, er altid personligt og hverken rigtigt eller forkert. Jeg vil først og fremmest bevæge, fortæller Claus Ørntoft.

OPLEV FØRST – TÆNK BAGEFTER

En klog ældre herrer fortalte mig engang, at hvis man omgiver sig med smukke ting eller genstande, som maner til eftertanke, bliver man selv lidt smukkere og måske lidt eftertænksom, hvilket falder i tråd med billedhuggerens lyst til at skabe og kommunikere med sine omgivelser. Vi skal opleve værket, inden vi danner os en mening, og det kan være en øvelse.

Gennem tyve år har Stevns Landboforenings Fond sparet op til kunstværket og bestyrelsesformand i Østdansk Landboforening, Jørgen Petersen, glæder sig over, at projektet nu er ved vejs ende.

Allerede for tyve år siden, lagde vi de første midler til side.

Dengang var planen, at vi ville have noget storslået. Når man ankommer til Østdansk Landboforening, er det vigtigt at blive mødt af noget smukt. I flere år efter beslutning om et kunstværk, var vi dialog med forskellige kunstnere, indtil vi kom i kontakt med Claus Ørntoft. Clauses tanker matchede vores, og nu er et 4-årigt samarbejde snart slut, men værket vil stå for altid. Jeg ser sådan på det, at vi med kunstværket har sat et mærke, der fortæller eftertiden at Østdansk Landboforening har været her.

Kunstværket bliver indviet fredag den 17. januar 2020 kl. 13.00 og alle interesserede er velkommen læs mere her Invitation Brydning