Kommuner klar med vilde idéer for dansk natur
Nu præsenterer 92 kommuner deres planer for at gøre Danmark grønnere i konkurrencen om at blive Danmarks vildeste kommune.
Nogle lader skoven stå urørt og bevarer gamle træer som levesteder for svampe, insekter, flagermus og fugle. Andre udnævner naturambassadører og sætter biodiversitet på skoleskemaet.
Det er eksempler på de mange vilde tiltag, som 92 kommuner er i fuld gang med at udtænke og udrette i konkurrencen om at blive Danmarks VILDESTE kommune. Her har kommunerne i deres grøn-bøger løftet sløret for, hvad de vil arbejde med under konkurrencen, det skriver Miljøministeriet i pressemeddelelse.
– Det er helt vildt, at 92 kommuner er med i konkurrencen og kæmper for at skabe plads til den vilde natur – både fysisk og i danskernes bevidsthed. Sammen kan vi gøre en forskel for de tusindvis af plante- og dyrearter, der lige nu er truet af den krise, naturen står i. Derfor er det afgørende, at vi får vild natur og biodiversitet på dagsordenen, siger miljøminister Lea Wermelin.
Derfor tager miljøministeren nu ud i landet for at se og høre om nogle af de vilde projekter, kommunerne arbejder på. Den 10. maj går turen til Svendborg, Sorø og Brøndby, hvor kommunerne vil præsentere nogle af deres idéer til at skabe bedre levevilkår for biodiversiteten og den vilde natur.
Skovstrategi, bioblitz og naturskole
Det første stop er Svendborg, hvor miljøministeren besøger den kommunalejede Sofielund Skov for blandt andet at høre om Svendborgs nye skovstrategi. På turens andet stop i Sorø er en af aktiviteterne at teste en børne-bioblitz-rygsæk hos en børnehave i Sorø. Her gælder det om at opdage mange forskellige arter. Dagen slutter på Naturskolen i Brøndbyskoven, som er et af Brøndby Kommunes aktiver i arbejdet med at eksperimentere og inspirere til udbredelsen af mere vild natur.
– Idéerne her viser jo, at man kan give naturen en hjælpende hånd på mange måder. Det er kun fantasien, der sætter grænser. Jeg er spændt på at komme rundt i Danmark og besøge kommunerne for at se, hvad de er i gang med, og jeg håber, deres vilde idéer kan inspirere på tværs af kommunegrænser og borgere, siger miljøminister Lea Wermelin.
Kommunernes foreløbige idéer kan læses her. Intet er dog fastlagt, da kommunerne kan udvikle deres idéer helt frem til dystens afslutning i efteråret 2022. Derfor har miljøministeren opfordret kommunerne til at dele et link til en side, hvor man kan følge med i deres vilde indsatser. Find dem på Danmarkskortet her.
Pressen er velkommen under kommunebesøgene efter aftale for at overholde restriktioner i forbindelse med Covid-19. Derudover kan miljøministerens besøg rundt om i landet følges på Miljøministeriets sociale medier.
Tal og fakta:
– Den 5. februar 2021 inviterede miljøminister Lea Wermelin alle landets 98 kommuner til at dyste om at blive Danmarks VILDESTE kommune.
– 92 kommuner er tilmeldt kommunekonkurrencen. Enkelte endnu med forbehold for kommunalbestyrelsens godkendelse. Få overblik over de tilmeldte kommuner på kortet her.
– Kommunekonkurrencen løber til og med efteråret 2022, hvor kommunerne kan justere deres projekter undervejs. Derfor har miljøministeren opfordret kommunerne til at dele et link til en side, hvor man kan følge med i deres vilde indsatser: Genvej til interaktivt danmarkskort på dkvild.dk, hvor du kan få overblik over de deltagende kommuner og finde deres projektsider
– De deltagende kommuner har i april indsendt hver deres grøn bog, hvor de beskriver deres første idéer til at blive vildere. Læs dem her.
– Den Danske Naturfond giver vinderen af konkurrencen 1 million kroner til et vildt naturprojekt. Læs mere her.
– Kommunekonkurrencen er en del af kampagnen ’Sammen om et VILDERE Danmark’, der har til formål at gøre den danske natur VILDERE til fordel for biodiversiteten. Det skal ske ved at få både kommuner og danskerne generelt til at dyrke, hylde og omfavne den vilde natur. Læs mere her.
– Biodiversiteten er i tilbagegang overalt i verden. Arter uddør hurtigere end nogensinde før, og 1 mio. dyre- og plantearter er i fare for at uddø. På den baggrund glæder miljøminister Lea Wermelin sig over, at så mange kommuner har valgt at hjælpe den nødlidende natur.