Karakter for foderværdi i kornsorter
Årets karakterer for foderværdier i kornsorter fastsættes på baggrund af høståret 2021, og det efterfølgende analytiske arbejde, som foreligger i november – december måned. Der gives en karakter fra 1-9, hvor 9 indeholder den største foderværdi.
Årets sortsvalg
Artsvalget for året er faldet på vinterbyg, vinterhvede, havre og vårbyg.
Ønskes yderligere information om ovennævnte arter og deres kvalitetsegenskaber, henviser vi til SortInfo.dk.
For vinterbyg ser resultaterne ud, som følgende.
Som det fremgår af skemaet, varierer karaktererne betydeligt, hvilke giver et spænd på mellem tre og syv.
Dog ses der ikke en statistisk sikker forskel på prøver foretaget i 2021, hvilket for dig betyder, at der trods karaktergivning, ikke forefindes en fuldkommen sikker forskel i sortsvalget for året 2021 hvad foderværdien angår.
Dermed tydeliggøres vanskeligheden i en sammenligning øjensynligt, idet der i flere af de andre års analyseresultater findes en statistisk sikker forskel mellem sorterne.
For vinterhvede er følgende resultater udarbejdet.
Oversigten over resultaterne for vinterhvede aflæses på samme vis, som foregående skema.
Analysekaraktererne for vinterhvede har et spænd mellem 4 og 7, hvor størstedelen af karaktererne ligger på 5 og 6, som må antages at være en god middelværdi og et overvejende sikkert forsøgsgrundlag, vurderet ud fra vejledningen om aflæsning. (findes på sidste side)
Der er givet karakter i hele 15 sorter, og vurderingen af analysematerialet viser afgjort størst indhold af energi blandt de analyserede kornafgrøder i årets forsøgsmateriale.
Resultaterne for vårbyg
Vårbyg er som de øvrige også en foretrukken foderafgrøde, med middelkarakter for alle færdiggjorte sortsafprøvningsresultater. Jo flere år sorten er afprøvet jo mere sikkert er resultatet.
Afslutningsvis vises her resultaterne for havre
For at skabe en god sammenligning af energiindholdet pr. hkg. med de foregående kornarter, har vi valgt at inddrage resultaterne for havre, som med en stor tungt fordøjelig skalandel, er den kornart med det laveste energiindhold.
I havre er der ikke foretaget analyser siden 2016, som også medfører en manglende opfølgning af sorter og egenskaber.
Derfor henvises der også her til SortInfo.dk for yderligere information om havre.
Karakterskala og baggrund for denne
Analysearbejdet udføres på de vigtigste sorter og udarbejdes på baggrund af tre forsøg i hver udvalgt art, finansieret af firmaet, som har anmeldt sorten til forsøgene. Analyserne er relativt dyre, hvilket betyder, at sorterne på baggrund af dette oftest kun analyseres de første par år af deres levetid.
Publiceringen af resultaterne forefindes på SortInfo.dk efter endt resultatbehandling. En sammenligning af de enkelte sorter, på tværs af årene, samt deres foderenheder kan være besværliggjort af den korte årrække, som de følges i, og resultaterne vil selvsagt variere fra år til år.
Foderenhederne til resultatbehandlingen fastsættes på baggrund af stadier i svinets liv, og udmeldes i to udgaver, hhv. FEsv, som dækker over foderenheder til svin i vækst og diegivende søer og FEso, som udelukkende bestemmes til søer.
Foderenhederne fortæller intet om næringsindhold, protein- og fosforindhold, men udregnes kun ud fra den energi, som grisen får ud af kornet.
På baggrund af denne opdeling er karakterskala udarbejdet, som ligger i et interval fra 1-9, hvor 9 er udtrykket for den højeste foderværdi målt i energi pr. hkg.
Karakterskalaen anvendes først ved sortens 2. forsøgs år, hvor analyser er foretaget i begge år.
I nogle af forsøgsopstillingerne findes resultater for sortsblanding, som benyttes til at fastsætte et stabilt målegrundlag år efter år, for de resterende sortsresultater. Sortsblanding indeholder tre til fire sorter, hvoraf kun en enkelt årligt må udskiftes. Disse bestemmes ud fra en forventning om stor udbredelse og en høj ydeevne.
Er der derimod ikke benyttet en blanding som målegrundlag, da fastsættes målegrundlaget på baggrund af gennemsnittet for alle analyserede sorter.
Værdierne for analyserne for de to typer af foderenheder sammenfattes til en enkelt karakter, da der som oftest ses en sammenlignelig karakter for FEso og FEsv.
I de udvalgte tabeller ses sorternes karakter, samt de analysedata, som er benyttet til at bestemme de individuelle karakterer.
Gældende er det, at sorter, som fremgår i analyseresultater gennem en årrække, klart giver et mere sikkert grundlag for en karaktergivning, end de sortsresultater der udarbejdes på baggrund af forsøgsgrundlaget på de to år.