Kålbrok-resistente rapssorter
Nye svenske forsøg viser udbytte for kålbrokresistente sorter. Der er pt ingen danske undersøgelser.
Kålbrok er de seneste år blevet et stigende problem, og dermed er interessen for de kålbrok resistente sorter vokset.
Det er vigtigt at slå fast, at de resistente sorter kun skal bruges, hvor der er et reelt problem og ikke for at forsikre sig mod et evt. angreb.
Misbruges sorterne, vil vi hurtigt nedbryde resistensen. Alle sorter har samme resistens baggrund, så falder den, falder de alle. Det er også vigtigt at vide, at kålbrokresistente sorter ikke reducerer smitten i marken, men blot har udviklet en måde at gro i smitten, uden at blive inficeret.
Baggrunden for den stigende forekomst af kålbrok er ikke entydig, men fugtige efterår, milde vintre og hyppig rapsdyrkning er nogle af de forhold, der fremmer smitten. Spildplanter efter høst har også vist sig at kunne opformere smitten,allerede 3 uger efter fremspiring, hvilket ogsåfremmer forekomsten af kålbrok.
I tabellen nedenfor kan du se udbytteresultater for forsøg lavet i Sverige til høst i 2015. Sorterne er testet på 3 lokaliteter med stigende mængde smitte og en lokalitet uden smitte. Ved over 50.000 c.u. frarådes dyrkning af modtagelige sorter.
Resultatet af forsøgene viser, at når der er tydelige problemer med kålbrok i marken, så giver de resistente sorter et væsentligt højere udbytte (Tomelilla). Det viser også, at selv om der er et højt smittetryk i marken, giver det ikke nødvendigvis et kraftigt angreb, se lokaliteterne Boserup og Simrishamn. På lokaliteten Tomelilla med høj smitte er udbyttet for en ikke resistent sort 494 kg/ha,og her giver de kålbrokresistente sorter ca. 7-13 gange højere udbytte end den ikke resistente sortsblanding.