Hvem laver dit budget?

del

Laver du dit eget budget? Eller er det din økonomikonsulent, der laver budgettet for dig? Måske synes du, at det er lige meget, men er det det?

Ikke alle synes, at det er spændende at lave budget. ’Banken vil have et budget’, hører vi som økonomikonsulent nogle gange. Men faktisk er dit budget, for din egen skyld.

Vil du udvikle din bedrift? Vil du forøge din indtjening? Har du andre planer? Så skal du kaste dig ud i at lave et budget.

Din økonomikonsulent kan hjælpe dig med det, men det er DIG der skal komme med forudsætningerne og de mål, som du sætter dig som virksomhedsleder.

Hvad er dine mål, og hvilken økonomi kræver din strategi?

Når du ved, hvor du skal styre hen imod, kan du styre din økonomi og dagligdag.

Budgettet ligger til grund for din fremtidige planer. Det er kun dig, der ved, hvordan din bedrift skal udvikle sig. Et budget vil vise dig, hvilke konsekvenser dine valg har.

Helt lavpraktisk:

Forventer du et udbytte på 8 tons hvede eller 12 tons? Og hvor meget gødning skal der købes ind? Tænker du på at købe en ny mejetærsker? Eller skal den gamle repareres og køre tre år mere? Skal du udvide besætningen og hvordan?

Budgettet vil vise dig, hvilke konsekvenser dine valg har.

Det er dine mål for det kommende år, nedskrevet på papir.

Din økonomikonsulent vil spørge dig om alle de tanker du har vedrørende udvikling af din bedrift. Han eller hun vil skrive alle dine tal og tanker ned i et budget. Du skal gennemgå det og være sikker på, at du er helt enig.  En moderne virksomhedsleder har selvfølgelig et budget at køre efter, og budgettet vil give dig overblik. Hvis banken efterspørger det, kan du vise dem et eksemplar af dit budget. Da det er dine mål og planer, kan du også stå inde for det. Og når du kan se, at dine planer kræver en snak med banken, er det vigtigt, at du kommer til dem i god tid, i stedet for, at der skal slukkes brande!