Handelsinfo med AgroMarkets

del

Chefanalytiker John Nielsen og råvarehandler Per Brems Jensen fra AgroMarkets afholdte i denne uge handelsinfo i Østdansk Landboforening.

På efterårets handelsinfo kunne AgroMarkets præsentere deres nyeste medlem af virksomheden råvarehandler Per Brems Jensen. Efterfølgende gik John Nielsen lige på og hårdt med situationen på de finansielle markeder, hvor der er grund til bekymring.

– Væksten fra 2010 til i dag skyldes primært Kina. Kina har været nøglen til vores vækst. De har købt varer, leveret billige delkomponenter og produceret miljøtunge varer – de har holdt hjulene i gang. Derfor afhænger vores fremtidige vækst af riget i midten. Men pandemien har udstillet fjerndistanceproduktionens udfordringer, og derfor har flere virksomheder, også danske, trukket produktion hjem eller til Østeuropa. Det påvirker selvfølgelig Kinas vækst. På kort sigt ventes 5 – 10 procent af produktion at blive flyttet tilbage til eller væk fra Fjernøsten, og hvordan reagerer Kina på denne udvikling, spørger John Nielsen fra AgroMarkets

– På den europæiske scene er gælden i de enkelte medlemslande, særligt de sydeuropæiske, også et problem, og der er ingen udsigt til en løsning, hvilket på længere sigt kan give en gentagelse af situationen efter finanskrisen i 2008. Sparekrav til Sydeuropa sender dem ud i recession, og vi kan konkludere, at vi ikke har lært noget af krisen fra 2008.

– Pandemien har givet en tørke i investeringer og panderynker hos analytikerne og økonomer- forbrugerne køber mere, men det er en kortsigtet glæde og opsving, lyder det fra chefanalytikeren.

Fald i investeringer

Virksomheders investeringslyst er altså i bund. Især i Tyskland, vores næststørste handelspartner, er økonomisk udfordret. Globale flaksehale holder væksten i et kvælertag. Især på fragt af delkomponenter og færdigvarer. Faldet i investeringer er på 13 procent i forhold til 2020 før pandemien, og den akkumulerede vækst er stadigvæk 3,3 procent bagud i forhold til før pandemien.

Hvordan det påvirkede råvarehandlen, hvornår skal man sælge og hvordan skal man forholde sig til aktiemarkedet? Det blev tilhørere klogere på i løbet af formiddagen. Vil du gerne vide mere? Så kontakt Østdansk Landboforening eller AgroMarkets.

Næste handelsinfo med AgroMarkets er den 3. februar hos Østdansk landboforening. Der er tilmeldingspligt til arrangementet, men mere information følger til januar.