Glæde hos DI: Vi er næsten i corona-mål
Hos Danmarks største erhvervsorganisation Dansk Industri (DI) er man godt tilfreds med, at restriktioner kan fjernes fra næste uge. Nu skal vi bare helt i mål, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen
Statsminister Mette Frederiksen har på et pressemøde ophævet corona-restriktionerne. Efter knap to år er det næsten slut, og det vækker tilfredshed i Dansk Industri (DI).
– Det er meget glædeligt, at vi nu står i en situation, hvor det er forsvarligt at ophæve restriktioner. Danmark har i perioder været lukket meget ned, og det er en milepæl for samfundet, at det nu stopper. Det er til glæde og gavn for alle, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.
– Endelig kan virksomheder slå dørene helt op for medarbejdere og kunder. Det betyder virkelig meget for mange virksomheder. Alle har de taget et stort ansvar under pandemien, og for nogle af dem har det også være en vanskelig tid økonomisk. Men nu ser det ud som om, vi næsten er i mål.
Se fremad med coronapas i hånd
Når restriktionerne bortfalder, og Danmark kommer over toppen af smittebølgen, kan vi begynde at se fremad, lyder det fra DI-direktøren.
– Denne gang skal vi have lavet en ordentlig plan for, hvordan vi undgår at lukke Danmark ned igen. En ny strategi, hvor vacciner og en fleksibel sygehuskapacitet kan håndtere nye corona-bølger eller kommende pandemier. Belært af erfaringerne er der også behov for, at vi internationalt fx i EU laver harmoniserede rejserestriktioner, så vi kan sikre bevægelighed over grænserne, siger Lars Sandahl Sørensen.
– Her skal coronapasset også være det helt afgørende værktøj. Det virker og er nemt at håndtere. Derfor er det rigtig fint, at både kommissionen og politikerne anbefaler, at man fortsat kan bruge coronapasset, der hvor det kan gøre nytte. Den mulighed skal private virksomheder også blive ved med at have, ligesom vi bruger det, når vi rejser, siger Lars Sandahl Sørensen.
– Alle har et ansvar for en fremtid, hvor Danmark er åbent. Det har vi som personer, familier, politikere, virksomheder og institutioner. Vi skal blive hjemme, når vi er syge, og vi skal have planer for at holde såvel produktionslinjer som plejehjem forsvarligt åbne.
Hårdt ramte skal på benene igen
DI-direktøren understreger samtidig, at nogle brancher har brug for ekstra planlægningstid.
– Den seneste tid har været præget af usikkerhed, og det har været umuligt at forudse, hvor det skulle ende. For eksempel har spillesteder og messer været nødt til at aflyse koncerter og arrangementer i februar og ind i marts. Der går en rum tid, fra de går i gang med at planlægge og afholde udgifter til et nyt arrangement, inden de får penge i kassen, forklarer Lars Sandahl Sørensen.
Virksomhederne har brug for i en omstillingsperiode at kunne vælge at holde lukket eller starte langsomt op med kompensation på samme vilkår som i perioden med restriktioner, og der er allerede lavet en god aftale om lønkompensation.
– Ikke alle virksomheder kan fra den ene dag til den anden få en normal forretning op at køre igen. Nogle har været fuldstændig lukket ned siden december, så det er vigtigt, at vi tager højde for, at det kan tage lidt tid at komme på benene igen, fortæller Lars Sandahl Sørensen.
Gang i turismen og erhvervsrejserne
Samtidig mener DI, at der skal gang i rejserne og turismen igen. Selvom restriktionerne forsvinder, er krisen i turisme- og oplevelseserhvervet ikke ovre, for det kræver, at turisterne kommer tilbage til landet, at hovedstaden bliver genrejst, og at danskerne styrker deres kultur-og oplevelsesforbrug.
– Der er brug for investeringer i at trække turisterne tilbage til Danmark. Det kræver intens markedsføring, og vi skal være hurtige og ambitiøse, hvis vi skal lykkes i kampen med de andre lande, siger Lars Sandahl Sørensen.
– Desuden skal der investeres i at tiltrække megaevents og skabe store tilbagevendende begivenheder i Danmark og København som eksempelvis Tour de France og modemessen. De har en klar positiv effekt på erhvervet.
Restriktionerne udløber den 1. februar.