Glæd dig til økodagen på Salsbjerggård

del

Mælkeproducent Søren Madsen fra Salsbjerggård har travlt, ikke bare med bedriften, men med forberedelserne til Økodagen, som løber af stablen søndag den 14.april. Det er anden gang at Salsbjerggård invitere danskerne til se køerne komme græs, siden man for tre år siden begyndte omlægningen til økologisk mælkeproduktion.

Omlægningen besluttede vi fordi det på den lange bane passer godt med den måde vi driver virksomhed på. Samtidig vil vi gerne følge forbrugeren, der efterspørger flere økologiske produkter, forklarer Søren Madsen.

Og arbejdet med den nye driftsform har været lidt af en oplevelse.

Det er en stor omvæltning, og der er mange forhold, man skal tage højde for. Beslutningen er grænseoverskridende, det omhandler jo hele gårdens drift. Jeg har trukket på alle de kontakter, jeg har kunnet. Jeg har vendt regnskaber og omlægningen med mange fagfolk og lavet flere analyser samt sparring med andre økologer. Reaktioner har været positive, og interessen stor.

Østdansk Landboforening har i den forbindelse også været en stor del af det processen og assisteret med beregninger og rådgivning, hvilket Søren Madsen har været meget tilfreds med. Nu er bedriften på rette vej, og på søndag gælder det om at glæde flere tusinde forventningsfulde børn og voksne.

Sidste år havde vi 4.500 besøgende, og det var utroligt sjovt. Vi er selvfølgelig afhængig af vejret, men jeg tror og håber på, at 4.000 besøgende vil kigge forbi. Det ville være flot. Vi har rammerne, og kan vi glæde andre en gang om året, er arbejdet og forberedelserne givet godt ud. At se ungernes begejstring er skønt. Samtidig får vi mulighed for at støtte den lokale idrætsforening, skole og 4H. Vi er en den af et levende lokalmiljø, som vi gerne vil støtte, slutter Søren Madsen.

Om økodag

Økodag er køernes forårsfest.
Mange danskere tager hvert år hele familien med på landet en søndag i april. Her er man fælles om at lukke de økologiske køer på græs for første gang efter en lang vinter i stalden. Højdepunktet er kl. 12.00, hvor de økologiske landmænd åbner stalddørene til de forårskåde køer. Under stor tiljublen af de mange tilskuere, løber, hopper og danser køerne ud under åben himmel på de forårsgrønne græsmarker.

Økodag er ikke alene køernes forårsfest. Over årene er det også blevet danskernes forårsfest. Økodag er Danmarks største nationale økologiske event, som tiltrækker mere end 200.000 danskere.

Om Salsbjerggård

Søren Madsen overtog i 2005 Salsbjerggård efter sine forældre, som købte den i 1967. Bedriften blev omlagt til økologi i 2016. På gården bor 650 økologiske jerseykøer, som går i en løsdriftsstald om vinteren og bliver malket tre gange om dagen. Resten af året græsser de på græsmarkerne ved gården, strandenge og engarealer.

Gårdens beboere tæller også 15 Haflinger og Frieserheste, labradoren Balder på tre år og mange katte. Der er otte ansatte på gården, hvor der også dyrkes økologiske majs, græs, hvede, rug, byg og frøgræs på de 600 hektar jord. Jorden drives i samarbejde med Sørens bror, Anders, der har et landbrug i nærheden. Deres lillebror, Jens, er driftsleder og står for køerne.

Praktisk information om økodag på Salsbjerggård:
  • Dato: søndag 14. april 2019
  • Tidspunkt: Kl. 10:00 – 14:00
  • Salsbjerggård Togårdsvej 17, 4750 Lundby