Frøavl giver et ekstra kick, og man kan altid blive bedre
Frøavler Henrik Jensen er grebet af dét nichehåndværk, der ligger i at dyrke græsfrø og specialafgrøder med succes, og så er han også én af personerne fra styregruppen bag Store Frødag på Gjorslev Gods, som du kan møde når årets helt store faglige event for frøavlere løber af stablen til september i år.
Henrik Jensen er planteavler på deltid, engageret i både frø- og planteavl, idrætsundervisning og politisk arbejde som bestyrelsesmedlem i Østdansk Landboforening og næstformand i Frøavlsforening Øst. Men det stopper ikke dér. For han er også en del af styregruppen for Store Frødag 2024 – som er en temadag for frøavlere i hele Danmark og landende omkring os, der afholdes på Gjorslev Gods d. 19. september 2024.
En niche med mange udfordringer
For Henrik Jensen er det især de dyrkningstekniske udfordringer, der driver hans passion for lige præcis frøavl. Men han tilføjer også, at prisen på frøafgrøderne naturligvis spiller en væsentlig rolle og er et vigtigt incitament for at lægge den ekstra indsats som kræver at dyrke frø. Og Henrik Jensens kontraktlige aftaler vidner om, at han gør det godt, idet de hovedsageligt udgøres af aftaler med basistillæg.
Med en fortid med mere end 15 år som civilansat indenfor Flyvevåbnet var det først som 35 årig at Henrik Jensen selv blev interesseret i landbruget, og blev uddannet som Agrarøkonom fra Næsgaard Agerbrugsskole i 1996. Derefter førte det hurtigt til en overtagelse af forældrenes gård i det kystnære område ved Kalvehave på Sydøstsjælland, opkøb af yderligere ejendom og jord, så han i dag ejer 70 ha og dyrker 100 ha, hvor græsfrø med det samme blev etableret, og i dag udgør ca. 50% af sædskiftet sammen specialafgrøder som fx persille og spinat. Resten består byg, hvede og roer. Raps er fravalgt idet spildfrøene anses som ukrudt i frømarkerne.
Et marked der går op og ned, men er godt styret
Som det er de fleste bekendt er markedet for frøavl ikke sådan lige at komme ind på. At være frøavler kræver en afsætningskontrakt. Og dét i sig selv er jo regulerende for frømarkedet. Men det betyder også at konkurrencen er hård, og at man derfor skal være en dygtig planteavler. For frøavlsfirmaerne regulerer frit udbuddet af kontrakter fra år til år, for netop at regulere udbuddet i henhold til efterspørgslen. Henrik Jensen er da også én blandt ganske få som i 2024 dyrker rødsvingel, da markedet ellers er meget langt nede netop nu for denne frøtype.
De specielle afgrøder og gode år gir´ det ekstra kick
En smule held mener Henrik nu også der skal til, for frøafgrøder er ekstra sårbare overfor vejret og de medfølgende vækstbetingelser. Det kan derfor være hård kost at være frøavler i de år hvor høsten fejler. Alligevel holder han fast i, at det netop er græsfrø, persille og spinat der er hans hovedprioritet – det giver mig et kick at teste nye dyrkningsmetoder og opleve når det hele går op i en højere enhed, og høsten lykkes med både gode analysetal og en attraktiv afregning. Og i øjeblikket har vi eksempelvis god succes med at udlægge hvidkløver på dobbeltrækkeafstand sammen med Engrapgræs. På den måde får engrapgræsset et ekstra år til at etablere sig i, og dét giver bedre vækstbetingelser, men også ekstra udfordringer når det gælder optimal sprøjtning” udtaler Henrik Jensen blandt andet.
En aktiv rolle i styregruppen for årets Store Frødag
Som du nok allerede har indset er Henrik Jensen en meget aktiv deltidslandmand, som også engagerer sig i foreningsliv og fagligt netværk. Derfor er det heller ikke tilfældigt at han som bestyrelsesmedlem deltager aktivt i styregruppen for den kommende Store Frødag, der afholdes af Østdansk Landboforening.
Bragt i LandbrugØst 28. februar 2024 skrevet af Jesper Hallgren