Highlights fra kvægkongressen
Østdansk Landboforening var med på kvægkongressen
Den aktuelle Svarer-rapport var en af hovedemnerne
D. 26. og 27. februar blev der holdt kvægkongres i Herning Messecenter. Her kommer mange kvægbrugere, konsulenter og landbrugselever, der får udvidet deres viden, og får talt med deres kollegaer og nye mennesker. Både Robert Hansen, bestyrelsesmedlem og Zwanita Reinders, økonomikonsulent var med til kvægkongressen. Læs highlight fra to dage spækket med fagligt, politisk og kollegialt indspark.
Årsmøde Sektor for Kvæg
Mandag formiddag bød på årsmøde Landbrug og Fødevarer Sektor for Kvæg. Her afgav bestyrelsesformanden Christian Lund og Sektordirektør Ida Storm beretning. Vi hørte om en afkastningsgrad der blev halveret i 2023 til 6,2 % for konventionelle og 3,3 % for økologiske mælkeproducenter, og en fremstillingspris der steg 20 %. Vi hørte også om den strukturudvikling der buldrer derudaf, de sidste 10 år er en gennemsnit mælkeproduktion gået fra 80 til 260 mælkekøer.
Mange emner blev berørt, fra 2034-staldinvesteringer, smittespredning til arbejdssikkerhed, generationsskifte og det politiske arbejde.
I forhold til den nye dagsorden om klima, nævnte Christian at vi har halvt så mange køer end i 1950, og det må da have en effekt på metan i atmosfæren. Der skal ikke blive færre køer, hvis vi vil opretholde en mælkeproduktion i Danmark. Vi arbejder med dialog: vi er stærkest sammen.
Mere politik
Stephanie Lose, landets økonomiminister talte om udvikling, og ikke afvikling. Men også om en klimaafgift, at vi skal vise vej til en klimavenlig og grøn produktion til udlandet. Det er en bunden opgave, vi skal se på EU-mål. Stephanie tror ikke at vi bliver det eneste land der regulerer.
Efter frokost var der debat med Michael Svarer, Tavs Nyord (Concito), Ida Storm og klimatolog Jens Hesselbjerg om klima og klimaafgift. Der er manglende dokumentation, kun afgift der hvor der er virkemidler for at nedbringe CO2.
Diverse indlæg
Herefter var der mange forskellige indlæg. Fra Boværafprøvning, avlsfremgang og kalvepasning, til den finansielle sektors forventninger til kvægbrugere. Her er det tydeligt at den kommende forretningsstrategi, udover 2034-planen, også skal indeholde et afsnit om ESG, og en ejerstrategi om generationsskifte. Ikke noget nyt, fremtidssyn har altid været et plus, men mere en præcisering.
Alex Datema, direktør Food & Agriculture Rabobank Netherlands er selv mælkeproducent. Han nævnte at den Hollandske landmand ikke kan forholde sig til, at ‘landmanden skal ændre sig’. Der er ingen regeringsmål i Holland, de Hollandske landmænd ved ikke hvor de skal hen. Rabobank er derfor gået i gang med at lave deres egne mål. Klimaforandringer har effekt på alle mennesker. I Holland er der 18 mio. indbyggere og kun 50.000 landmænd. Der er for lidt plads. Mindre dyr er ikke et mål, men en konklusion.
Vi skal se anderledes på fødevareproduktion. Vi producerer fødevarer, men også landskab, rent vand, etc. Hvis vi ændrer fødevaresystemet, ændrer vi markedet til mere bæredygtigt: fødevarer skal ikke være billigst, men med højeste kvalitet som standard. Noget som Rabobank kalder for True value.
Detailhandelen skal stille krav til producenter, og opgradere kvaliteten. Hvis den billigste kylling ikke længere ligger i butikken, fordi den ikke opfylder bæredygtighedskrav, bliver prisen i butikken højere, hvorved producenten kan lave nogle investeringer. Det bliver ikke regeringer der trækker i den bæredygtige retning, det skal de store virksomheder gøre, ifl. Alex Datema.