Før du laver et tankmix!
Vigtige råd om blanding af plantebeskyttelsesmidler med og uden mikronæringsstoffer.
Vi kan desværre ikke give sikre anvisninger for, hvornår du kan blande, og hvornår du ikke kan blande et plantebeskyttelsesmiddel med et eller flere andre plantebeskyttelsesmidler og eventuelle mikronæringsstoffer.
Ud over fysisk blandbarhed, er det nødvendigt, at du forholder dig til eventuel ændring af afgrødeskånsomhed og i få tilfælde ændret effekt.
Være opmærksom på, at Primera Super aldrig må blandes med andre ukrudtsarter eller vækstregulering.
To-komponentblandinger
Etiketterne indeholder desværre færre og færre blandingsanvisninger, og det er næsten altid kun to-komponentblandinger. Anvisninger på etiketten vil som udgangspunkt være godt testet og vil yderst sjældent give problemer.
I Middeldatabasens blandingstabeller indgår, ud over etiketternes blandingsmuligheder, også et stort antal to-komponentblandinger under kategorien ’Blandingspartnere, som erfaringen viser, at der ingen problemer er med, og som der kan blandes med på eget ansvar, når generelle forholdsregler følges.
Disse anbefalinger er primært baseret på firmaernes erfaringer med anvendelsen af deres produkter i såvel Danmark som i nabolandene. Ofte vil der være foretaget test af midlernes fysiske blandbarhed.
Tre- eller flerkomponentblandinger
I praksis er der erfaring for, at tre- og flerkomponentblandinger i de fleste tilfælde lader sig gøre uden problemer. Når der sker udfældninger, kan det skyldes, at midlerne ikke er fysisk blandbare, men også at vandkvaliteten udløser udfældningen.
Som tommelfingerregel vil midler kunne blandes, når midlerne to og to kan blandes. Dog vil risikoen for udfældning blive øget, jo flere midler der blandes. Læs altid etiketten, og spørg producenten til råds.
Mikronæringsstoffer
Ved blanding af plantebeskyttelsesmidler og mikronæringsstoffer er der både fysisk blandbarhed og risiko for bladsvidninger at tage hensyn til. Nogle tommelfingerregler er:
- Tjek blandbarhed på etikette eller i blandingstabel
- Bland som udgangspunkt ikke flere forskellige mikronæringsstofmidler
- Anvend en stor vandmængde, så risiko for udfældning bliver mindre
- Bland ikke mere sprøjteværke end du er sikker på at få sprøjtet ud i løbet af nogle få timer
- Sørg for god omrøring
- Sprøjt ikke i solskin, hvor risiko for svidning er stor
På hjemmesiderne Yara Tankmix og BioNutria blandingstabel kan du se, hvilke blandingsmuligheder, der er for en lang række mikronæringsstofprodukter. Produkterne er alene testet for fysisk blandbarhed.
Additiver
For nogle midler er der ved blanding anbefaling om at bruge forskellige additiver afhængig af, hvilken blanding der er talen om.
Generelt bør der ikke anvendes olie, når der indgår mangansulfat eller andre mikronæringsstoffer i en blanding. Det giver for stor risiko for svidning.
Olie bruges som additiv til Hussar OD, Hussar Plus og Cossack OD, når de anvendes alene eller i blanding med minimidler (Primus/Saracen) og DFF. I alle andre tilfælde anvendes spredeklæbemiddel ved blandinger med Hussar OD og Cossack OD.
Vækstreguleringsmidler i blanding med græsukrudtsmidler
Blanding af vækstreguleringsmidler og græsukrudtsmidler giver en øget risiko for væksthæmning af afgrøden. Se Vækstregulering i vintersæd.
Generel anbefaling
Følg altid anvisninger om opblanding på etiketten, hvis sådanne er givet. Ellers kan du følge den tommelfingerregel, at midlerne fyldes på efter stigende opløselighed.
Rækkefølge for opblanding af midler i tankmix:
- Påfyld ca. 50 procent af vandmængden
- Tilsæt evt. skumdæmpende middel
- Faste stoffer (vandopløselige poser, fast gødning, WG/WP og SG/SX)
- Faste partikler i opløsning (SC, CS, OD, SE, fast og flydende stof i olieformulering)
- Opløste stoffer (SL, EW, EC)
- Additiver
- Flydende gødning og mikronæringsstoffer
- Fyld op til planlagt vandmængde