Erfaringer fra pløjefri dyrkningssystemer
Forberedelse af såbed og etablering af vårsæd
Efter et koldt forår er den sidste vårsæd nu etableret.
De lave jordtemperaturer har særligt på de lerede jorde, gjort det svært at få jorden tørret ordentlig op og etableret et godt såbed. Det har betydet at såning er blevet udskudt. På kølige lerede jorde kan det være en fordel at klargøre jorden allerede fra sent efterår/start vinter.
Opvarmningen af jorden i foråret er så afgørende at det kan være nødvendigt at lave en opharvning, eller opblanding af efterafgrøden. Opharvning anbefales kun i de øverste 3-5 cm for at undgå strukturskade ved for dyb jordbehandling i våd jord. Erfaringen viser os, at en målrettet jordbearbejdning der gør jorden klar til tidligere såning, giver et højere udbytte.
Vårsæd
De først etablerede arealer med vårsæd er spiret frem, og behandlet med DFF. På arealer hvor afgrøden ikke er fremspiret, kan der i vårbyg og vårhvede anvendes op til 0,15 l/ha DFF. Efter fremspiring anbefales ikke over 0,1 l/ha DFF. Effekten af DFF vil være hæmmet, hvis der er mange afgrøderester eller organisk materiale på jordoverfladen. Overvej her at afvente en sprøjtning med bladmidler.
Bælgplanter
I ærter og hestebønner kan man med god succes udføre en Glyphosatsprøjtning inden fremspiring. På de kraftigst jordbehandlede arealer, vil mængden af fremspiret ukrudt være begrænset.
Vintersæd
Vintersæden står generelt flot mange steder, efter den relativt tidlige og gode etablering i efteråret 2020. De vintersædsarealer der er hæmmet i vækst i dette forår, ser ud til at være påvirket negativt i fremspiringsfasen i efteråret. Her har dårlig fordeling af afgrøderester og konkurrence om kvælstof påvirket planternes etablering og vækst. I andre tilfælde har uens og udtørret såbed hæmmet fremspiring.