Efterårssysler….

del

Har du tjent så mange penge på dit korn, at du er nødt til at investere i en ny maskine? Læs med her.

Den største travlhed med høst, efterafgrøder og såning er overstået, og dermed er der tid til at tænke fremtidsplaner. Og med de høje afregningspriser for afgrøderne, er det måske fristende at tænke i nyinvesteringer.

Her er det på sin plads at tænke tankerne grundigt igennem, for der en nogle ting, der kan gøre en investering mere eller mindre fordelagtig.

116 % regel

I år er det sidste år, hvor du kan gøre brug af 116 %-reglen. Det vil sige, benytte en skattemæssig fordel, hvor du kan afskrive på 116 % af investeringen. En maskine, som du køber til 1 mio. kr. kan du normalt afskrive 25 % på; i alt 250.000 kr. Med 116 % reglen kan du afskrive 25 % på 1.160.000 kr. = 290.000 kr. i det første år. Med andre ord får du en skattefordel på 40.000 kr. alene i det første år.

Investeringen skal være på nye maskiner eller traktorer med nummerplade, og tages i brug senest 31. december i år.

Miljø- og klimateknologi

Er du af den overbevisning, at der skal investeres i en ny maskine, er det en god idé at kigge på listen over investeringer, der kan opnås tilskud til, fra den ny miljø- og klimateknologiordning 2022. Ordningen er ikke åben endnu, og bekendtgørelse og vejledning er stadig i høring. Det er alligevel en god idé at tage et kig på den foreløbige teknologiliste, om din investering vil passe ind. F. eks. hedder kategorien ‘reducere pesticidforbrug’  for planteavl. Tilskuddet vil være 40 % af et standardbeløb for den kategori, din investering falder ind under.

Miljø- og klimateknologiordning 2022 åbner for ansøgninger d. 18. oktober i år.

Link til den foreløbige teknologiliste: Teknologiliste_ (foreløbig)

Indkomstdisponering

Der er nogle investeringer der er ‘need to have’ og der er nogle investeringer der er ‘nice to have’. Ens for dem alle er spørgsmålet: “Har jeg har råd til det?” For at få overblik over, om en større investering kan betale sig, er budgettet en stor hjælp. At have råd til en investering lige her-og-nu, betyderikke, at det er en investering, der øger ens driftsresultat. Omvendt kan en investering godt være fornuftigt, selvom der mangler likviditet til at betale terminerne på den. Beregning og overblik er dermed nøgleordene.

I november og december laver vi mange foreløbige regnskaber for at se, hvor resultatet nogenlunde ender for 2022. Med det foreløbige resultat kan der træffes beslutning om en evt. investering, eller hvor meget der kan indbetales til pension.

Lav allerede (forberedende arbejde til) næste års budget nu. Det kan bekræfte dig i din påtænkte investering (eller ej). Og det giver point, når du kan vedlægge et budget, hvis du skal låne penge til en investering.

 

Leasing

Når du ikke kan eller vil låne penge, er det mange gange muligt at lease en maskine. Det er en god og billig måde at få brugsret over en maskine. Til gengæld kan du ikke gøre brug af 116 % afskrivning eller miljø- og klimateknologiordningen. Det vil dog altid være et spørgsmål om, hvad der bedst kan betale sig.

 

Er der maskiner nok?

Og når du har regnet på sagen, er der spørgsmålet, om der overhovedet er til at få fat i flere maskiner i år….!

Tag din økonomikonsulent med i dine overvejelser. Han eller hun kan hjælpe dig med at få et overblik.