Din vej til et bedre resultat
Det starter ofte med tanken om, hvordan du kan højne effektiviteten på din bedrift. Næste step er at finde ud af på hvilke områder.
Her er Benchmarking et fantastisk værktøj. Benchmarking er nemlig en sammenligning med andre bedrifter, hvor du kan pejle dig ind på, hvor du allerede står stærkt, og hvor du med fordel kan sætte ind.
Styrker dine argumenter i banken
Planteavler Mikael Enøe Pedersen er én blandt mange landmænd, der har oplevet stor værdi af en benchmark-analyse. Blandt andet i forhold til banken. Han udtaler:
“Jeg har uopfordret taget min benchmarkanalyse med i banken, og min bankrådgiver blev meget begejstret. Den giver mig konkret dokumentation for, at jeg har styr på min virksomhed, og at mine resultater er gode. Jeg bruger også analysen til at sikre, at min vækst kører kontrolleret, og at jeg har styr på mine kapacitetsomkostninger.”
“Med analysen i hånden ved jeg, hvor jeg skal sætte ind, og det giver ro, at jeg ved, jeg tager de rigtige beslutninger. Investeringen i benchmarking er en beskeden omkostning set i forhold til den store værdi, jeg personligt og fagligt får tilbage”, afslutter Mikael Enøe Pedersen.
Hvordan kommer du selv i gang med benchmarking?
I Østdansk Landboforening har vi stor erfaring med benchmarking for landbrug. Det gør, at du nemt og hurtigt kan komme i gang med at benchmarke din egen landbrugsvirksomhed op imod en meget stor mængde af landbrug af samme type fra dit lokalområde og/eller resten af Danmark.
Kontakt din økonomikonsulent for mere information og bestilling eller læs mere her nedenfor.
Hvornår skal du vælge Benchmarking?
I benchmarking sammenligner vi dine økonomiske resultater med en gruppe landmænds resultater. Sammenligningsgrundlaget kan være stort. Helt op til flere hundrede bedrifter på de største driftsgrene.
Fordelen ved benchmarking er, at den giver et overordnet billede af hele din økonomi, både på virksomhedsniveau og på dine driftsgrene. Benchmarking kan derfor bruges til hurtigt at udpege de områder, hvor der er plads til forbedringer.
Det er også oplagt at få lavet benchmarkanalysen, hvis din virksomhed kører fornuftigt og du bare har brug for at få et overblik over hele bedriften for at sikre dig, at din økonomi er på rette spor. Hvis du derimod har et for højt omkostningsniveau inden for en specifik driftsgren, afdækker en analyse kaldet Business Check, hvor du helt præcist bør sætte ind for at effektivisere driften.
Hvornår er Business Check oplagt?
Et Business Check er bygget op omkring forskellige nøgletal som fx fremstillingspris. Det betyder, at du sammen med din rådgiver kan komme helt ned i detaljerne, når I sammenligner produktionsresultaterne fra din bedrift med udvalgte enkeltbedrifter fra hele landet eller fra lokalområdet.
Business Check fokuserer kun på driftsgrenene. Det giver dig mulighed for at sammenholde dine resultater med resultaterne på andre enkeltbedrifter. Der er altså en konkret landmand bag hver kolonne i et Business Check.
I Business Check kan du også tilvælge en ekstra analyse, Fraktilanalysen, som giver et hurtigt overblik over økonomien i driftsgrenene på en række udvalgte nøgletal.
Værktøjer til strategien
Både Benchmarking og Business Check er oplagte at bruge i strategiprocessen. Hvis du vil styrke din bundlinje, er det en stor fordel at vide, hvor udfordringerne er.
Om du kan nøjes med Benchmarking eller også har brug for Business Check og Fraktilanalyse, afhænger fuldstændigt af dine behov. Det er ikke altid, at der er brug for, at hele analyseapparatet bliver sat i gang.
Hvis du er i en god gænge, og ikke har de store udfordringer på din bedrift, kan du fx nøjes med Benchmarking, som giver et rigtig godt overblik over hele virksomheden og produktionen. Hvis du derimod har nogle udfordringer specifikt i driftsgrenene, kan et Business Check hjælpe dig med at udpege de konkrete problemer. Det gør dig i stand til at lægge en handlingsplan for, hvor du skal sætte ind – både på kort og langt sigt.
Benchmarking er også velegnet til strategidiskussionen, men Business Check er et lidt mere forfinet og nuanceret værktøj.
Driftsgrensanalysen
Både Benchmarking og Business Check er baseret på tallene fra en driftsgrensanalyse. Hvis du har bestilt en driftsgrensanalyse sammen med årsrapporten, kan din økonomikonsulent let få lavet Ø90 Benchmarking, samtidig med at han udarbejder regnskabet.
En driftsgrensanalyse, hvor du ser dine egne tal fra de sidste fire år, bør du som landmand dog altid få lavet, så du kan se, hvor du tjener pengene.