Der er stadigvæk plads i bussen, der kører til det smukke Nordsjælland

del

Få en på opleveren når Kultur- og Seniorudvalget inviterer tager dig med til Nordsjælland den 30. august.

Den 30. august er der bustur til Nordsjælland.
Om formiddagen besøger vi Frederiksborg Slot med særudstillingen i forbindelsen med Kronprinsessens 50-års fødselsdag. Efter besøget kører vi til en nærliggende restaurant, hvor vi får en frokostplatte med en øl eller vand. Efter frokosten besøger vi Teknisk Museum i Helsingør.

Programmet:

Afgang Fladså kl. 08.00.

Afgang Rønnede kl. 08.20

Hjemkomst ca. kl. 18.00

Prisen er 695,00 kr. inklusiv bus, entreer, frokostplatte med en øl eller vand og kaffe i bussen hele dagen.

Tilmelding senest den 23. august på www.ostdansk.dk eller tlf.: 56 79 1900.

Alle er velkommen.

Med venlig hilsen

Kultur- og Seniorudvalget.

Østdansk Landboforening.

 

Lidt historie for den nysgerrige

Frederiksborg Slot og Teknisk Museum

Et af Christian den Fjerdes renæssanceslotte, Frederiksborg Slot, er bygget på tre små holme i en sø. Der lå tidligere et andet slot, men det fik kongen revet ned, for at kunne bygge sit nye slot. Frederiksborg Slot er det største renæssanceanlæg i Norden. Byggeriet skulle styrke Christian IV’s position som en magtfuld monark.

I 1859 brændte en stor del af slottet, men takket være landsindsamlinger og et lotteri kunne man genopbygge slottet, der efter initiativ fra Brygger J.C. Jacobsen har huset Nationalhistorisk Museum siden 1878. Her fortælles der 500 års Danmarkshistorie gennem den store samling af portrætter, historiemalerier, møbler og kunstindustri. Museet drives som en selvstændig del af Carlsbergfondet.

Slottets fantastiske sale og rum giver en tydelig fornemmelse af, hvordan stilarterne har ændret sig op igennem tiden. I slotskirken, der undgik branden, ses den overdådige udsmykning fra Christian den IV’s tid. Kirken har siden 1693 været ridderkapel for Danneborgsordenen og Elefantordenen, så man har her mulighed for at studere de finurlige og ofte meget symbolske våben- og ridderskjold, som de nye riddere har fået designet. I forbindelse med slottet ligger også den store barokhave, der efter mange års forfald er blevet genskabt i Dronning Margrethes regeringstid.

Vi begynder turen forholdsvis tidligt, og kører direkte til Hillerød. På Frederiksborg Slot får vi god tid til at gå rundt på slottet og se de mange fantastiske rum, ikke mindst den imponerende slotskirke med alle de mange våbenskjolde. Der er også mulighed for at se særudstillingen i forbindelse med Kronprinsesse Marys 50-års fødselsdag. Her får vi et indblik i Særudstilling i forbindelse med Kronprinsessens 50-års fødselsdag, Kronprinsessens liv før og efter hendes liv i Danmark. Udover fortællingen om Kronprinsesse Mary er der også fokus på fire tidligere kronprinsesser i Danmark, bl.a. den senere Dronning Ingrid.

Efter besøget kører vi til en nærliggende restaurant, hvor vi spiser frokost. Efter frokosten kører vi til Helsingør, hvor vi skal se et helt anderledes museum, nemlig Teknisk Museum. Museet blev etableret i 1911 af Håndværkerforeningen i København og Industriforeningen (i dag Dansk Industri). Det byder på et væld af forskelligartede udstillinger, og der er noget for enhver smag, både for historisk interesserede, flyentusiaster og for dem der interesserer sig for Rømer, Ellehammer eller Ørsted. Sidst på eftermiddagen kører vi sydpå og tilbage til påstigningsstederne. Vi er hjemme sent på eftermiddagen efter en lærerig dag i det nordsjællandske