Den nye lejelov pr. 1. juli 2015 – her er link til den nye lejekontrakt
Den nye lejelov trådte i kraft pr. 1. juli 2015. Hvis du er udlejer anbefaler vi, at du sætter dig nøje ind i de nye regler!
Der er kommet en ny lejekontrakt (formular type A, 9. udgave), som erstatter den hidtidige. Der er blankettvang og alle andre kontrakter end indgået på denne nye lejekontrakt, vil for lejemål indgået efter 1/7 2015, ikke være gyldige.
Væsentlige ændringer er følgende:
Obligatorisk Ind- og fraflytningsrapport (på bestemte blanketter)
Udlejere, der udlejer mere end 1 beboelse skal før lejers indflytning sammen med lejer afholde et indflytningssyn og udarbejde en indflytningsrapport. Hvis man ikke gør det, bortfalder krav på istandsættelse ved lejers fraflytning, bortset fra skader som lejer utvivlsomt er ansvarlig for.
Udlejere, der udlejer mere end 1 beboelse, skal i forbindelse med lejers fraflytning indkalde til flyttesyn, som ligger senest 2 uger efter fraflytning. Lejer skal indkaldes med mindst 1 uges varsel. Udlejer skal udarbejde en fraflytningsrapport, som lejer skal modtage og helst kvittere for. Overholdes 2 ugers fristen ikke, bortfalder kravet om istandsættelse ved fraflytning.
Det kan ikke aftales, at lejer ved fraflytning skal istandsætte andet end det, der er omfattet af lejers vedligeholdelsespligt i lejemålet.
Ikke længere muligt at stille krav om nyistandsættelse
Udlejer kan ikke længere stille krav om at lejemålet skal nyistandsættes ved fraflytning, selvom det er nyistandsat ved indflytning.
Der kan kræves normal istandsættelse (som omfatter tapetsering, hvidtning, maling inkl. jern og træ, mellemslibning af gulve ved behov og lakering)
Trappe-lejeforhøjelser bliver ugyldige
Aftaler om at lejen stiger med x antal kroner hvert år, kan ikke længere aftales. I stedet kan man regulere efter nettoprisindexet. Der er ikke nogen formkrav, men vi anbefaler, at udlejer indsætter et regne-eksempel i kontrakten.
Ved reguleringen er det naturligvis udlejer, der skal fremsende ny beregning af lejen. Ved stor-ejendomme kan det kun ske i 2 årige intervaller.
Lejers Forbrug
Fremover opgøres forbrugsregnskabet altid pr. 1/6 medmindre andet anføres og det skal reelt følge leverandørens regnskabsperiode. Ændringer skal varsles.
Varme må fortsat ikke indeholdes i lejen. Man kan i stedet aftale, at lejer har gratis varme leveret og sætte lejen tilsvarende højere. Dette begrundet i, at udlejer ikke er forpligtet til at afregne for varmeforbruget, men skal tage betaling for et gunstigt lejevilkår (gratis varme). Dette betyder dog samtidig, at lejen ikke kan reguleres efter forbruget.
Man må fortsat heller ikke opkræve et beløb til renovation og skorstensfejer, idet det skal være indeholdt i lejen (ikke nyt).
Adgang til opsigelse
Opsigelse med et års varsel, fordi ejer selv skal anvende lejligheden, gælder ubetinget også ved ejer- og andelsboliger.
Særligt for stor-ejendomme
I ejendomme med mere end 7 lejemål kan lejer ikke forpligtes til at varetage anden vedligehold end almindelig hvidtning, tapetsering og lakering og evt. have (og dermed altså ikke fx wc, vandhaner, hvidevarer).
Der er krav om en 10 årig rullende vedligeholdelsesplan.
Øvrigt
Loven gælder ikke for sommer- og feriehuse (leje til fritidsformål).
Udlejere der opkræver depositum og forudbetalt leje i strid med loven, kan straffes med bøde eller fængsel.
Udlejer kan anmode Huslejenævnet om at træffe afgørelse om størrelsen af lejen i det enkelte lejemål (gebyret nedsat til kr. 500,-).
Udlejere, der ikke efterlever flere huslejenævnskendelser indenfor 2 år, kan fratages retten til at administrere udlejningsejendomme.
Kontakt Liza Rosenberg eller Rigmor Christensen for mere information.