Den nye landbrugsreform-det ved vi indtil videre.
Det forventes, at EU-Kommissionen endeligt godkender de danske støtteordninger i løbet af 2022, så du skal være opmærksom på, at der indtil året er omme stadig kan ske ændringer.
Grundbetaling – Arealstøtte
Betingelserne for grundbetaling vil ligne dem vi kender fra i dag, dog med enkelte afvigelser. Der kommer bl.a. til at gælde: (Vær også opmærksom på at krydsoverensstemmelseskravene, i ny reform kaldet konditionalitet, ændres og dermed kravene for hvad der giver træk i støtten se nyhed næste uge)
Reglerne for hvilken periode arealerne skal leve op til betingelserne om støtteberettigede hektar ændres. Fra at gælde hele året, vil de fremover gælde i dyrkningsperioden fra 15. marts til 25. oktober. Det giver mulighed for at plante f.eks. skov efter den 25. oktober, uden at det påvirker støtten for det indeværende år, så længe arealet har levet op til støttebetingelserne i dyrkningsperioden.
Reglerne for skovlandbrug lempes, så de forskellige afgrødetyper ikke længere skal registreres hver for sig, og fremover kan et helt areal defineres som skovlandbrug, hvis det består af arealer med frugttræer, buske og nøddetræer i kombination med en anden afgrøde.
Der indføres en bruttoarealmodel, hvor du får mulighed for at udlægge op til 20 procent af en mark uden landbrugsaktivitet, hvoraf den enkelte småbiotop ikke må udgøre mere end 1 ha. Det giver mulighed for, at der kan opstå nye småbiotoper med levesteder til vilde dyr og planter. Samtidig behøver du ikke udføre din landbrugsaktivitet på de områder af marken, som er besværlige at dyrke.
Bio-ordning
Foruden grundbetalingen vil der komme en række grønne bio-ordninger (også kaldet eco-schemes), disse er frivillige ordninger, der gør det muligt for dig som landbruger at få ekstra tilskud til et areal, hvis du gennemfører et grønt tiltag. Indsatserne ligger under den direkte støtte og bliver 1-årige arealordninger, som dog kan søges gennem flere år.
Miljø- og klimavenligt græs
Du kan søge om miljø- og klimavenligt græs, hvis du har arealer, der har været udlagt med græs i omdrift eller permanent græs, men som du ikke har omlagt eller pløjet i mindst to eller flere sammenhængende år forud for det år, du søger om tilskud. Forårspløjning og -udlæg af græs i renbestand medregnes som første driftsår med græs.
Det år, du søger om tilskud, må du ikke omlægge eller pløje arealet og du kan ikke søge tilskud på arealer, der i forvejen er omfattet af pløjeforbud.
Ny arealregulering (målrettet regulering)
Du kan søge om målrettet regulering (i dag også kendt som frivillige efterafgrøder). Det forventes, at ordningen bliver udviklet som en bio-ordning i 2026 og 2027 ud fra den nye reguleringsmodel, der skal sikre en stærkere sammentænkning mellem miljø og klima. Frem til og med 2025 kan du søge om målrettet regulering som en 1-årig ordning.
Ekstensivering med slæt
Du kan søge ekstensivering med slæt på omdriftsarealer med mindst seks procent indhold af organisk kulstof og på arealer i ådale.
Ordningen kan også søges i 2022 under Landdistriktssprogrammet.
Planter
Du kan under denne ordning søge om tilskud til at dyrke plantebaseret fødevareproduktion. Under ordningen kan du få tilskud til følgende afgrøder på omdriftsarealer: frugt og bær, grøntsager, oliefrø og bælgsæd af storfrøede arter i ærteblomstfamilien (med undtagelse af vinter- og vårraps), rodfrugter, hør og hamp samt kartofler.
Du kan få tilskud, hvis de nævnte afgrøder udgør mindst fem procent af din bedrifts omdriftsareal og ligger som en afgrødekategori udover det i dag kendte krav til afgrødevariation.
Biodiversitet og bæredygtighed
Du kan få tilskud til at udlægge nye ikke-produktive arealer og elementer på dine landbrugsarealer i form af brak, bræmmer og småbiotoper. For at få tilskud må du ikke anvende områderne til produktion og derved heller ikke afgræsse eller bruge gødning eller pesticider på arealerne.
Ordningen bygger oven på basiskrav GLM 8 hvor du er forpligtet til at udlægge mindst fire procent ikke-produktive elementer på dine omdriftsarealer. Ikke-produktive elementer kan for eksempel være bræmmer, småbiotoper, markkrat eller GLM-søer.
Under denne ordning kan du få ekstra støtte for de elementer, du udlægger ud over dette krav. Under ordningen biodiversitet må hele arealer udlægges med ikke-produktive elementer og på alle arealtyper. Du kan højst indmelde 50 procent af hele din bedrifts arealer i ordningen.
Hvis du søger ordningen og udlægger mindst syv procent ikke-produktive elementer samlet set på dine omdriftsarealer, nedsættes kravet under GLM 8 til tre procent. På den måde kan du få støtte til én ekstra procent, der ellers skulle være udlagt under GLM 8.
Hvert ikke-produktive element skal minimum være 100 m2.
Økologisk arealstøtte
Du kan søge økologisk arealstøtte på arealer, der drives økologisk i hele kalenderåret på en certificeret bedrift. Ordningen omfatter et basistilskud, der kan kombineres med omlægningstillæg, tillæg til nedsat kvælstoftilførsel og frugt/bær-tillæg.
Du kan søge ordningen årligt, men der vil være en flerårig forpligtelse til omlægningstillægget.
Koblet støtte
Den sidste nyhed der nævnes for nu er 3 støtteordninger, der kommer til at være en tidsbegrænset overgangsordning til den nye støtteordning. Der har i det nuværende støttesystem med betalingsrettigheder været koblet en ekstra præmie på en del rettigheder tilhørende specifikke produktionsgrupper. Disse vil udfases over en årrække gennem følgende ordninger:
Slagtepræmien
Du kan søge slagtepræmie ved slagtning af kvier, tyre og stude. Du skal ikke selv søge om støtte for de enkelte dyr, men tilmelde dig ordningen i fælleskemaet.
Formålet med ordningen er bedre dyrevelfærd, undgå lange transporter af spædekalve, færre aflivninger og gennem opfedning af dyr hos danske landbrugere at fastholde arbejdspladser i Danmark.
Ko-præmien
Du kan søge ko-præmie, hvis du har køer på din bedrift. Du skal ikke selv søge om støtte for de enkelte dyr, men tilmelde dig ordningen i fælleskemaet.
Formålet med ordningen er at afbøde det støttefald, som bedrifter med køer lider i forbindelse med betalingsrettighedernes afskaffelse i den nye reform.
Støtte til stivelseskartofler
Du kan søge om støtte til stivelseskartofler, hvis du har et areal, som er tilplantet med en kartoffelsort egnet til fremstilling af kartoffelstivelse.
Formålet med ordningen er at afbøde det støttefald, som stivelseskartoffelsektoren lider i forbindelse med betalingsrettighedernes afskaffelse i den nye reform.