Dansk landbrug er i front – det skal EU anerkende
Landbrug & Fødevarer bakker op om initiativer, der sikrer udviklingen af en bæredygtig landbrugssektor i EU. Men der mangler fokus på konkurrenceevne og der er behov for en strategi, hvor de lande, der er længst fremme i omstillingen, bliver anerkendt.
EU-kommissionen har i dag præsenteret den store Farm to Fork strategi, som er en del af EU’s Green Deal. Green Deal er EU’s overordnede strategi for en klimaneutral union i 2050. I strategien Farm to Fork lægger EU-kommissionen blandt andet op til at nedbringe brugen af pesticider og udlægge flere arealer til økologi. Samtidig har kommissionen lanceret en biodiversitetsstrategi. Begge forslag skal over de kommende tre år udmøntes i konkrete initiativer.
Landbrug & Fødevarer hilser de overordnede tanker velkomne, siger formand Martin Merrild:
– Det er fint, at EU sætter fokus på, at der skal leveres fødevarer af høj kvalitet og at der skal være fokus på at producere bæredygtigt og omkostningseffektivt. Men vi har svært ved at se, at det er et vækstudspil. Hvis kommissionens oplæg gennemføres linje for linje, så vil det helt sikkert betyde tilbagegang i stedet for vækst i den europæiske fødevaresektor.
Den danske fødevaresektor eksporterer til over 200 lande i hele verden. Det kan kun fortsætte hvis vi fortsat er konkurrencedygtige. De strategier, som EU i dag har præsenteret, skal forhandles yderligere over de kommende tre år. Derfor kan planer og mål ende med at komme til at se anderledes ud.
– Vi håber naturligvis på at få indflydelse på, hvordan planen skal se ud, siger Martin Merrild i en pressemeddelelse fra Landbrug & Fødevarer.
Læs hele pressemeddelelsen her: Dansk landbrug i front – det skal EU anerkende