Danmarks største dyrskue kogt ned til de hårde tal

del

Roskilde Dyrskue er på vej: Årets begivenhed for hele familien – i tal.

Inden længe kan du dufte maden på lang afstand, dyrene vil være at finde i frisørsalonen før den store åbningsdag og maskinerne vil blive pudset og poleret. Men hvor mange og hvor meget? Find ud af det her:

Af Camilla Holck, Roskilde Dyrskue

Tallene taler deres eget tydelige sprog: Der er tilmeldt 337 heste, 266 kødkvæg (det er dem, man spiser), 236 malkekøer, 214 kaniner,  248 fjerkræ, 46 får og 40 geder – og det er kun de dyr, som skal udstilles. Hertil kommer 220 showheste, som skal klædes ud i fint tøj og være med i det store hesteshow.  I alt kommer der 1.607 dyr på Dyrskuepladsen i 2018, plus det løse. Her iblandt et par barokpintoer, som er en afart af en pinto, som er en broget hest.

Der er også tal på hvor mange udstillere der kommer på Roskilde Dyrskue, det er klart. Her glæder Roskilde Dyrskue sig til at byde velkommen til 260 erhvervsudstillere, 192 maskinudstillere, og i Spisekammeret, som er dyrskuets fødevareudstilling, er der tilmeldt 29. Mums. Der bliver stukket 3800 markeringspinde i jorden for at opdele Dyrskuepladsen til udstillerstande og campingpladser.

Nyheder er der flere af, barokpintoerne har du allerede hørt om, og der er også et træpillefyr, som kan lave strøm, en stor kædegraver på bælter og et helt nyt område, som hedder Bolig & Energi. Her er køkkener og alarmsystemer, blomster og træpillefyr (men det vidste du jo godt). Og 30 Bruder-maskiner til børn og barnlige sjæle. Og så ligger dyrskuets familierestaurant også her. Her bliver plads til 350 spisende gæster, der kommer rødternede duge på bordene og der kan fx bestilles steak pommes. Og bearnaisesauce. Og cæsarsalat, hvis du insisterer. (Du behøver ikke at insistere).

I år er der 1 forsamlingshus på Roskilde Dyrskue. Normalt kan man gå til familiefester og fællesspisning sådan et sted, men i Forsamlingshuset på Roskilde Dyrskue tales der mest. Der vil om søndagen være debat (med 6 debattører) og foredrag (med 1 Jesper Theilgaard) – kun om søndagen – og det kommer til at handle om hhv. ulve og klima. Ikke fordi de to nødvendigvis har noget med hinanden at gøre – udover at det er noget, som de danske landmænd er interesserede i. Og det er der så også mange fra familien Danmark, der er. Win-win.

Og apropos familien Danmark: Man kan jo aldrig vide på forhånd, hvor mange gæster der besøger Roskilde Dyrskue. Sidste år var det 87.026. Året før ca. det samme. I 2011 var der 97.085 og i 2012 79.155. Det er ikke til at vide, men det bliver spændende at se. Lige nu siger vejrudsigten sol og lidt skyer. Men sådan noget kan man heller ikke spå om. (Det er Jesper Theilgaard nok lidt uenig i).

Vi har altid noget for børnene på Roskilde Dyrskue. Og det er der selvfølgelig også i år: Fx dyr. Børn elsker dem, børn kender dem. Det tror de i hvert fald. Men ved børnene egentlig hvordan koens 4 maver ser ud indeni? Og ved de hvordan det er at bo som en ko? Det kan de finde ud af på årets Roskilde Dyrskue, hvor nogle kloge mennesker fra KU viser indersiden af 10 køer i løbet af weekenden. Det er altså 40 komaver! Og så er der en ung mand, der hedder Eiqu Miller, som også kigger forbi – og klipper 1 får, mens han alligevel er der. Mindst!

Det bliver 3 alletiders dage. Roskilde Dyrskue 8. – 10. juni 2018. Det er lige noget for dig! Nu skal du kun tælle til 10 dage mere.