Brug benchmark til at komme fremad!

del

Bruger du dit årsrapport? Den er spækfyldt med informationer, som du kan bruge til din fremtidige drift.

Modsat andre erhverv, har vi i landbruget ensartede årsrapporter. Vi har en fælles database, og analyserne er brugbare, grundet det store antal årsrapporter. I din nyeste årsrapport for 2018 er der, ellers kan du få lavet, en driftsgrens analyse. Det er relevant, for at kunne følge din udvikling i forhold til sidste/forrige år. I forhold til din produktion, er det relevant for at kunne benchmarke (sammenligne) netop i dine produktionsgrene.

“Disse analyser er for mig at se væsentligt, og hører med sammen med din årsrapport”, siger driftskonsulent Zwanita Reinders. “Det giver så meget viden, og viser, hvor netop DU kan gøre en indsats for at få forbedret resultatet.”

Årsrapporten et vigtig udgangspunkt

Vi får gang på gang at vide, at der ikke bliver tjent penge nok i landbruget. Det kan vi hver især ikke bruge til noget. Vi er nødt til at se indad og vælge, hvor vi hver især vil sætte ind for at optimere vores egen drift. Derfor er årsrapporten et vigtigt udgangspunkt for alle videre tiltag. Årsrapporten viser det, der skete sidste år. Tallene i benchmarking viser præcis hvor du afviger fra sammenlignende bedrifter. Det giver dig viden om, hvor du kan sætte ind til at forbedre næste års drift.

Ved at arbejde videre med disse tal, afvigelser og indsatsområder, har du mulighed for at styre din drift i den rigtige retning.

“Et landbrug er en virksomhed, som skal give overskud”, siger Zwanita. “Det vil sige at du er forpligtet til dig selv at se på dit driftsresultat, før du kigger på, om det er den rigtige farve traktor.”

Det kan være at du bliver overrasket, når sammenligningen viser hvor du afviger fra de andre. Men du kan først gør noget ved det, når du ved hvor du skal sætte ind. Hvis du vil opad, og tjene penge, skal alle faglige tiltag også give en økonomisk effekt.

Spørg din økonomikonsulent om en benchmarking af dine tal fra årsrapport 2018, hvis ikke du har fået dem i forvejen. Det er udgangspunktet for at forbedre dit fremtidige resultat.