Bluetongue
Som I har kunne følge med i, er udbrud med Bluetongue konstateret i Danmark siden d. 9. august, og der er kommet flere smittede bedrifter til. På fødevarestyrelsens hjemmeside kan du følge med i udviklingen af smitten.
Afholdt webinar fra L&F
Landbrug og Fødevarer (L&F) afholdt et webinar i mandags om Bluetongue situationen, hvor handlingsplanen blev forklaret og de vigtigste informationer i forhold til Bluetongue blev delt.
Bluetongue er forårsaget af en virus, og bliver spredt via små blodsugende mitter kaldet ‘culicoides’. Sygdommen kan også videregives via blodet. Det er klovbærende dyr (kvæg, får, geder, lamaer, alpakaer, hjorter) der bliver syg af det, mennesker kan ikke smittes med bluetongue.
Inkubationstiden er mellem 5 og 20 dage. Symptomerne kan variere fra næsten ingen symptomer til dødsfald af dyrene. Der er flere serotyper af Bluetongue, og den type 3, som lige nu er fundet i Danmark, er især hårdt ved fårene.
Der er ingen erstatning fra det offentlige, da denne type-3 en en såkaldt ‘kategori C-sygdom’, ligesom andre produktionssygdomme.
Mistanke om smitte?
Ved mistanke om bluetongue, skal dyrlægen tilkades. Symptomer kan bl.a. være åndenødsproblemer, halthed pga. kronrandsbetændelse, savlen, næseflod, tåreflod, og ydelsestab ved mælkekvæg. Dyrlægen har anmeldepligt og besætningen kommer under offentlig tilsyn. Dyrlægen kan ordinere vaccine, der er 200.000 doser på vej. Har man medicinhåndteringsbevis, kan man selv vaccinere sine egne dyr. Her skal man ofte skifte kanyle, da sygdommen spredes med blodet fra smittede dyr.
Kan man forbygge sygdommen?
Hvis man har plads til det, kan man vælge at hente sine dyr hjem på stald, for at mindske muligheden for at blive smittet.
Der kan gøres brug af insekticider, for at afskrække insekter, og dermed også kan være relevant for at afskrække mitterne. Disse produkter forebygger ikke mod smitte. Der er p.t. fem produkter godkendt i Danmark. Disse midler har alle tilbageholdelsestid, er receptpligtige, og skal ordineres af dyrlægen.
Når dyrlægen har testet de syge dyr ved blodprøvetagning, kan de øvrige dyr vaccineres. Der er en responstid på tre uger. Får skal behandles en gang, kvæg skal behandles to gange, med tre ugers mellemrum.
Den bedste nyhed mod smitte vil være, når temperaturen falder under de 10-15 grader, hvor mitterne ikke smitter længere.
Græs- og naturarealer
Har du kvæg gående på tilsagnsarealer for pleje af græs- og naturarealer, har du mulighed for at søge dispensation fra kravet om fast græsningstryk, hvis du henter dyrene på stald for at forebygge smitterisiko. Læs mere her: Plejegræs. Her kan du også søge dispensation fra plejekravet.
Specielt for økologer
Vejledning i forhold til Bluetongue i økologiske besætninger er revideret i forhold til græsningskrav, vaccination og forebyggende tiltag. Du kan læse den her: vejledning bluetongue for økologer
L&F og Fødevarestyrelsen har et tæt samarbejde om Bluetongue. Fødevarestyrelsen opdaterer deres nyhedsside om bluetongue løbende. Du kan følge med her: Nyheder om Bluetongue fra FVST